Tags

,

Ach, het is maar een grapje, of, met andere woorden, je steekt haast meer tijd in het bedenken van een ronkende, welluidende en indrukwekkende titel van een blogbericht dan in het gerecht zelf. A la Française ten voeten uit, daar komt het in grote lijnen op neer. Maar soit, de tijd van het jaar biedt ons spruiten, pastinaken, rapen, rabi’s en als allesoverheersende meester van het palet de kolen, in alle mogelijke geuren en kleuren.

Voor de trouwe volgers die dit adres bezoeken in de hoop van zondags zoet gebak in de brievenbus te vinden, volgt er dus driewerf helaas een ontgoocheling. Het is waar, de boterkoeken met bladerdeeg stonden op mijn bakprogramma, maar ik heb nog wat literatuur te doen, de voorbije werkweek hangt me iets te zwaar in de kleren, er is  wat nieuwe muziek in huis om naar te luisteren, kortom, redenen genoeg om me een avondje bakkers-congé te permitteren. Moet kunnen. Of tenminste, ik maak er me vanaf met een eenvoudige taart in de oven – haast het publiceren niet waard en voel me op het randje af belabberd bij zoveel eenvoud – ook al is het dit keer hartig en pittig.

Even kwam de gedachte opzetten om iets te doen met het deeg van de Kugelhopf van gisteren, want dat is in feite best wel een verrassende samenstelling waarmee wind op meerdere wateren kan gevangen worden. Je kan er zelfs de volledig zoete toer mee op. Voor later, finaal houden we het vanavond gruwelijk rustig, en vooral simpel, met een combinatie van sterke, geurige, winterse doorsmakers.

Ingrediënten

 • 300 gr groene kool
 • 4 eieren
 • 120 ml culinaire room
 • 50 gr gerookte Serano-ham, fijngesneden
 • 125 gr Munster-kaas, ontkorst en in stukjes gesneden
 • 50 gr geraspte kaas (Cheddar, Gruyère, Emmenthaler, …)
 • Zwarte peper uit de molen, zout naar smaak
 • 1 rond vel kant en klaar bladerdeeg

Werkwijze

 • Blancheer de fijn gesneden groene kool in licht gezouten water gedurende 10 minuten
 • Stoof de kool gedurende een half uurtje in wat boter
 • Rol het bladerdeeg uit met de deegrol, bestrooi licht met bloem en laat een kwartiertje rusten
 • Klop de eieren en de room stevig op met de handmixer, voeg P&Z toe
 • Meng er de kool en de Munster onder
 • Gebruik een ingevette, ronde taartbodem, doorsnede 25 cm
 • Schik er het bladerdeeg in, doorprik de bodem met een vork en bak gedurende 15 minuten à blanc in een oven van 200 graden

Tarte aux choux

 • Stort er het eier-groenten mengsel in en strooi er wat geraspte kaas over
 • Bak gedurende 35 à 40 minuten op 220 graden
 • Laat de taart afkoelen in de vorm
 • Ontvorm en dien zo mogelijk meteen op
 • Voor ’s anderdaags: kwartiertje afgedekt met wat aluminiumfolie opwarmen in een oven van 180 graden

Tarte aux chouxTarte aux chouxTarte aux choux

Veel meer kan er voor vanavond echt niet af. Beetje energie sparen voor de bakles van aanstaande maandag, want het ziet er bere-moeilijk uit…