Tags
Ach, het is maar een grapje, of, met andere woorden, je steekt haast meer tijd in het bedenken van een ronkende, welluidende en indrukwekkende titel van een blogbericht dan in het gerecht zelf. A la Française ten voeten uit, daar komt het in grote lijnen op neer. Maar soit, de tijd van het jaar biedt ons spruiten, pastinaken, rapen, rabi’s en als allesoverheersende meester van het palet de kolen, in alle mogelijke geuren en kleuren.
Voor de trouwe volgers die dit adres bezoeken in de hoop van zondags zoet gebak in de brievenbus te vinden, volgt er dus driewerf helaas een ontgoocheling. Het is waar, de boterkoeken met bladerdeeg stonden op mijn bakprogramma, maar ik heb nog wat literatuur te doen, de voorbije werkweek hangt me iets te zwaar in de kleren, er is wat nieuwe muziek in huis om naar te luisteren, kortom, redenen genoeg om me een avondje bakkers-congé te permitteren. Moet kunnen. Of tenminste, ik maak er me vanaf met een eenvoudige taart in de oven – haast het publiceren niet waard en voel me op het randje af belabberd bij zoveel eenvoud – ook al is het dit keer hartig en pittig.
Even kwam de gedachte opzetten om iets te doen met het deeg van de Kugelhopf van gisteren, want dat is in feite best wel een verrassende samenstelling waarmee wind op meerdere wateren kan gevangen worden. Je kan er zelfs de volledig zoete toer mee op. Voor later, finaal houden we het vanavond gruwelijk rustig, en vooral simpel, met een combinatie van sterke, geurige, winterse doorsmakers.
Ingrediënten
- 300 gr groene kool
- 4 eieren
- 120 ml culinaire room
- 50 gr gerookte Serano-ham, fijngesneden
- 125 gr Munster-kaas, ontkorst en in stukjes gesneden
- 50 gr geraspte kaas (Cheddar, Gruyère, Emmenthaler, …)
- Zwarte peper uit de molen, zout naar smaak
- 1 rond vel kant en klaar bladerdeeg
Werkwijze
- Blancheer de fijn gesneden groene kool in licht gezouten water gedurende 10 minuten
- Stoof de kool gedurende een half uurtje in wat boter
- Rol het bladerdeeg uit met de deegrol, bestrooi licht met bloem en laat een kwartiertje rusten
- Klop de eieren en de room stevig op met de handmixer, voeg P&Z toe
- Meng er de kool en de Munster onder
- Gebruik een ingevette, ronde taartbodem, doorsnede 25 cm
- Schik er het bladerdeeg in, doorprik de bodem met een vork en bak gedurende 15 minuten à blanc in een oven van 200 graden
- Stort er het eier-groenten mengsel in en strooi er wat geraspte kaas over
- Bak gedurende 35 à 40 minuten op 220 graden
- Laat de taart afkoelen in de vorm
- Ontvorm en dien zo mogelijk meteen op
- Voor ’s anderdaags: kwartiertje afgedekt met wat aluminiumfolie opwarmen in een oven van 180 graden
Veel meer kan er voor vanavond echt niet af. Beetje energie sparen voor de bakles van aanstaande maandag, want het ziet er bere-moeilijk uit…
’n mooie dag gehadvera
Danny,een oud Nederlands spreekwoord zegt: “Overdaad, schaad”. Op deze morgen eerst het zelf gebakken stokbrood getest en in orde bevonden. Het is nu op, er moet weer nieuw gebakken worden. Nu heb ik daar alle tijd voor, vanwege mijn pensioen, maar toch een bedenking. Als je lekker bakt is de vraag groot en zijn er veel proevers. Dan ontstaat er een logistiek probleem: bakken, dagelijkse arbeid, slapen, lezen, eten, teveel om op te noemen. Lekker bakken geeft dus door de tijd een logistiek probleem. Maar hoe moet je dat dan oplossen? Het kan niet. Ik moest denken aan het bakkertje in een klein dorpje in Picardie, ’s morgens om half acht in het zonnetje voor de bakkerij, voorzien van een sigaret en een glaasje Pastis de Marselle. Hij was al bezig van 2.00 uur in de morgen. Hij ging daarna nog even de wijk in om het brood uit te venten tot een uur of 12 om dan even een uurtje plat te gaan. Siesta, mmm…….. lekker even liggen en ’s middags vrij. Dat is het voordeel van een bakker, vroeg beginnen, een glaasje, even slapen en dan ’s miidags socializen in het cafe. Wat kan je mooier bedenken dan te bakken. Ieder nadeel heeft ook zijn voordeel.
Ik wens je een fijne zondag, geniet van je rust en zet morgen je beste been voor bij de avondschool. Ik groet u.
Dat is niet alleen een oud Nederlands spreekwoord Sjaak, ook in België is het ruim van toepassing! Nu nog uitzoeken hoe we het kunnen hard maken…:-) Fijn dat je stokbrood geslaagd is, ben alweer benieuwd naar je recept en vooral werkwijze.
De rest van mijn ervaringen en doen en laten vind je in een afzonderlijke mail. Vanavond gaan er hier dan toch Polenta-broodjes de oven in. We zien wel weer wat het geven zal.
Bakkersgroet,