Tags

,

Me deze ochtend met gemeende overtuiging voorgenomen om vandaag eens niet aan de huiselijke bakoven te gaan staan, maar kijk, na het standaard bezoek aan de ochtendmarkt in Ledeberg was deze intentie al meteen compleet om zeep. En toen de hemel grijs kleurde en de avond zowat dreigend in het zwerk begon te kruipen tijdens het fietsen, bleef er van enig karakter en uithoudingsvermogen bitter weinig over.

Aan marktkramen vind je niet alleen nieuwe producten, je komt er ook al eens nieuwe mensen tegen met wie je losjesweg aan de praat gaat. Aan het notenkraam van Lukas bijvoorbeeld (“wil u een tasje”… hij leert het nooit). Stefaan Van Laere stond er noten te kopen (wat doe je anders aan Lukas’ kraam?) en ik kreeg meteen een flyer mee over een en ander rond boeken en literatuur. Linkje naar de website van de Partizaan is altijd mooi meegenomen voor de geïnteresseerde lezers onder ons. Op zondag 7 december zelfs een heuse boeken-evenement in Oostakker. Wie weet wie we dààr weer allemaal tegenkomen.

En toch is de bakkersstiel niet gevrijwaard van enige eenzaamheid, slechts doorbroken door het duel van de bakker met het deeg, het uiteindelijke begeerde brood en vandaag veel klassieke muziek op Klara. Stemt niet alleen de snaren, ook de gemoederen.

Naar grote flarden van de top 100 van Klara geluisterd dus, en ja, da’s altijd wel mooi. Alleen valt het me op dat naarmate er meer naar de eindstreep geëvolueerd wordt, de muziek ook wat treuriger en zelfs in-diep wordt. De Avro Pärt is niet bepaald vrolijk te noemen, en Bach blijft hoog scoren met “Erbarme dich”. De keuze van de luisteraar.

Allemaal samen, daarom: mijn vrolijkheid én evenwicht dus toch maar op deze zondagse avond gezocht (én gevonden!) in spannende broodjes. Leuk, aangenaam en zelfs inspirerend deegje, fijn om doen. Met dank aan mijn favoriete radiozender, de polenta en het restje Serano ham van gisteren in huis (daar doe ik nog wat mee…)

Deeg

 • 130 gr Polenta
 • 200 gr patentbloem
 • 200 gr harde witte tarwebloem
 • 370 ml water op kamertemperatuur
 • 35 ml betere olijfolie
 • 8 gr zout
 • 15 gr verse gist
 • 15 gr honing (dit keer van Imkerij Vanryckeghem uit Koekelare, een ontdekking op de markt)
 • 75 gr Serano ham, zeer fijn gesneden

Polenta SeranoPolenta Serano

Werkwijze

 • Meng de bloemsoorten en de polenta
 • Neem ongeveer 50 ml water, los er de gist in op, voeg twee mespunten bloem en 1 mespunt witte suiker toe en laat gedurende 10 minuten inwerken
 • Giet het gistmengsel in een kuiltje in de bloem en laat nog even rusten
 • Start het kneden met het water, voeg de honing, de stukjes Serano, de olijfolie en tenslotte het zout toe
 • Kneed tot een stevig, samenhangend deeg gedurende 15 minuten. Voeg zo nodig nog wat water toe (de polenta heeft echt wel heel wat vocht nodig…)

Rust: 20 minuten onder een vochtige keukenhanddoek

1ste rijs: wrijf het deeg met een klein beetje olijfolie in en leg in een ingevette metalen kom. Laat 60 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats

 • Sla het deeg door, plooi het en rol het op.

Polenta SeranoPolenta Serano

 • Steek er gelijke delen van ongeveer 80 gr van en bol die stevig op tussen duim en wijsvinger
 • Wentel de bolletjes in wat polenta en schik ze op de bakplaat en laat 15 minuten rusten onder een handdoek

Polenta SeranoPolenta Serano

 • Giet wat kokend water in de onderste ovenplaat en schuif er de bakplaat met de broodjes boven, niet afgedekt

Hoofdrijs: 60 minuten

Verwarm de oven voor op 230 graden en bak ze gedurende 25 minuten goudbruin.

Laat afkoelen op een rooster

Polenta SeranoPolenta SeranoPolenta Serano