Tags
Begrijp de titel vooral niet verkeerd: Noorderburen zijn buren die ten noorden van ons Belgenland wonen, waaronder op de eerste plaats Nederlanders. En appelrondo’s zijn gebakjes. Als je die twee gaat combineren, dan krijg je Noorderburen – appelrondo’s. Of misschien had ik het toch beter omgekeerd betiteld: appelrondo’s van Noorderburen. Ja, dat ware beter geweest.
Hoe dan ook, Sjaak is niet alleen trouwe volger van dit blogje (we lezen met regelmaat en geboeid de commentaren) hij is ook Noorderbuur én een gedreven, ervaren thuisbakker. Menno schijnt nogal wat prijzen binnengehaald hebben tijdens “Gans Holland bakt”, maar Sjaak doet niet onder. We wisselen inmiddels regelmatig per mail van gedachten, en ook van recepten. Zijn duurdesem schijnt bijvoorbeeld te lopen als een fluitje van een cent (weet niet of dat in Nederland een gangbare uitdrukking is, maar soit) terwijl ik zelf toch nog zo’n beetje in mijn experimentele fase zit. Maar goed, dat zou binnenkort kunnen veranderen.
Hoe dan ook, tijdens de week heb ik – helaas – minder tijd om te bakken, dus dit keer voor de lezers een buitenlandse berichtgeving. Smakelijk, rijk gebak, van bij de Noorderburen, beter nog, van Sjaak himself. Receptuur en foto’s inbegrepen. Zo heb je het eens van iemand anders.
Deeg
- 500 gr boter, ongezouten
- 250 gr witte basterdsuiker
- 250 gr witte kristalsuiker
- 8 gr zout
- 700 gr patentbloem
- 12 gr bakpoeder
- 50 gr ei (volledig)
Werkwijze
- Alles op kamertemperatuur goed doorkneden en bollen maken van 55 gram.
- 12 stuks rondoring (diameter 7 cm, 30 mm hoog) invetten met Colza of zonnebloemolie op een bakplaat
- Bolletje in de ring leggen en een kuiltje maken in de midden
- 10 gr. frangipane (*) in het kuiltje leggen (1/2 ijslepel)
- 30 gram appel/rozijnenmengsel op de frangipane, liefst niet tegen de ring
- 25 à 30 min. bakken op 180 graden
- Direct de ringen verwijderen en laten afkoelen op een koele plaat
- Ten laatste abricoteren en verder laten afkoelen
En er was ook nog Bayeux, en als ik de foto nog goed kan thuiswijzen, mooi geslaagd rozijnenbrood. Beiden geïnspireerd op LTC-recepten – van wisselwerking of goede buitenlandse betrekkingen gesproken.
En NOG iets bijgeleerd: dit heet in Holland “busbroden” (ik denk dat wij er gewoon “vormbrood” tegen zeggen)
(*) Het is me niet echt duidelijk wat je hier met “frangipane” bedoelt, Sjaak…
Mss binnenkort een beneluxgebak, zou fijn zijn hé, grenzen bestaan niet meer… grtjs
Laat die lux maar weg, met die leaks…ligt wat gevoelig in België. BeneluxEgebak is misschien ook een leuke naam. Ja samenwerking met Sjaak is misschien een goed idee.
Is bij de noorderburen frangipane hetzelfde als amandelspijs wat ze ook in boterletters en gevulde koek doen?
Die busbroden zien er wel heel aantrekkelijk uit.
Miquette, per abuis heb ik dat niet goed in het recept gezet. Met “afgeslapte” amandelspijs heeft het deeg veel moeite om luchtig en knapperig te worden. Amandelspijs wordt hier op de markt verkocht in pakjes van 500 gr., gemalen amandel gemengd met suiker. Dit opwarmen met een beetje water en een 1/2 heelei.
Ik heb even de bijbel van bakker Holtkamp er op nageslagen, frangipane is luchtige spijsvulling, dat maken we door 200 gr amandelspijs(van de markt) te mengen met 50 gram roomboter, 1 losgeklopt heelei en 20 gr. bloem.
Dat is net iets zachter en vloei mooi weg onder de appelvulling. Zoals je kan zien op de foto’s kan je defrangipane ook afdekken met een lapje deeg en insmeren met opgeklopt ei/melk en een stuk walnoot daar op. Je kan ook de appelvulling afdekken met een beetje kruimeldeeg. Alles is even lekker, 1 ding is zeker: u eet er geen twee bij 1 kopje koffie.