Tags

, ,

Begrijp de titel vooral niet verkeerd: Noorderburen zijn buren die ten noorden van ons Belgenland wonen, waaronder op de eerste plaats Nederlanders. En appelrondo’s zijn gebakjes. Als je die twee gaat combineren, dan krijg je Noorderburen – appelrondo’s. Of misschien had ik het toch beter omgekeerd betiteld: appelrondo’s van Noorderburen. Ja, dat ware beter geweest.

Hoe dan ook, Sjaak is niet alleen trouwe volger van dit blogje (we lezen met regelmaat en geboeid de commentaren) hij is ook Noorderbuur én een gedreven, ervaren thuisbakker. Menno schijnt nogal wat prijzen binnengehaald hebben tijdens “Gans Holland bakt”, maar Sjaak doet niet onder. We wisselen inmiddels regelmatig per mail van gedachten, en ook van recepten. Zijn duurdesem schijnt bijvoorbeeld te lopen als een fluitje van een cent (weet niet of dat in Nederland een gangbare uitdrukking is, maar soit) terwijl ik zelf toch nog zo’n beetje in mijn experimentele fase zit. Maar goed, dat zou binnenkort kunnen veranderen.

Hoe dan ook, tijdens de week heb ik – helaas – minder tijd om te bakken, dus dit keer voor de lezers een buitenlandse berichtgeving. Smakelijk, rijk gebak, van bij de Noorderburen, beter nog, van Sjaak himself. Receptuur en foto’s inbegrepen. Zo heb je het eens van iemand anders.

Deeg

 • 500 gr boter, ongezouten
 • 250 gr witte basterdsuiker
 • 250 gr witte kristalsuiker
 • 8 gr zout
 • 700 gr patentbloem
 • 12 gr bakpoeder
 • 50 gr ei (volledig)

Werkwijze

 • Alles op kamertemperatuur goed doorkneden en bollen maken van 55 gram.
 • 12 stuks rondoring (diameter 7 cm, 30 mm hoog) invetten met Colza of zonnebloemolie op een bakplaat
 • Bolletje in de ring leggen en een kuiltje maken in de midden
 • 10 gr. frangipane (*)  in het kuiltje leggen (1/2 ijslepel)
 • 30 gram appel/rozijnenmengsel op de frangipane, liefst niet tegen de ring
 • 25 à 30 min. bakken op 180 graden
 • Direct de ringen verwijderen en laten afkoelen op een koele plaat
 • Ten laatste abricoteren en verder laten afkoelen

Appelrondo'sAppelrondo'sAppelrondo's

En er was ook nog Bayeux, en als ik de foto nog goed kan thuiswijzen, mooi geslaagd rozijnenbrood. Beiden geïnspireerd op LTC-recepten – van wisselwerking of goede buitenlandse betrekkingen gesproken.

BayeuxSjaak Rozijnenbrood Sjaak

En NOG iets bijgeleerd: dit heet in Holland “busbroden” (ik denk dat wij er gewoon “vormbrood” tegen zeggen)

Busbroden

(*) Het is me niet echt duidelijk wat je hier met “frangipane” bedoelt, Sjaak…