Tags
Bij donker terug van mijn trip naar Limburg. Vanmiddag vertrokken om na anderhalf uur karren mijn heimat provincie te vinden zoals in dit seizoen te verwachten valt: een dompige mist over de bossen, vochtigheid die de kalende bomen omarmt en vooral een bijna groteske stilte die hoorbaar, zelfs voelbaar is.
Met broer Ludo en rolstoel de klassieke wandeling door het Domein Kelchterhoef gedaan, de oude kastanjedreef, de zweverige vennen en zelfs de Hoeve Jan lagen er verlaten, rustig verzonken bij. Alleen de spechten waren levendig actief.
Zoveel desolate natuur werd opgeschrikt door ritmisch hoefgekletter: een tweespan stoere paarden met blonde manen trok een open kar, met daarin zowaar de enige echte Sinterklaas, vergezeld van twee Zwarte Pieten, zwarter dan de donkerste kolen uit de Limburgse mijnen. Mijn broer Ludo’s grote favoriet, hij behoort ontegensprekelijk tot de schare van ’s mans trouwste fans, zodat er met een magische verwondering naar de scharlaken Sint gezwaaid werd. De Heilige Man zegende, en de Zwarte Pieten zwaaiden uitbundig terug, hun witte tanden in Colgate White onder veel te rood aangezette lippen. Aandoenlijk. En mijn broer droomt er vannacht van, zijn dag was weldoend gevuld, zijn slaap gegarandeerd zacht want de Sint bracht hem nieuw flanellen beddengoed en veel lekkers.
Klaaskoeken, dacht ik op de lange weg terug naar huis, daar rond ik mijn zondag mee af.
Deeg
- 300 gr patentbloem
- 50 gr amandelpoeder
- 200 ml volle melk op kamertemperatuur
- 1 ei
- 20 gr verse gist
- 20 gr witte suiker (of meer als je het zoeter wil)
- 6 gr zout
- 10 gr boter
- 1 mespunt kaneel
Voorbereiding
- Amandelcrème: neem 150 ml van de melk en breng ze aan de kook. Roer er het amandelpoeder door en blijf roeren tot er een papje ontstaat. Haal van het vuur en roer af en toe nog eens door. Laat bijna volledig afkoelen
- Gist: in de overige 50 ml de verbrokkelde gist oplossen, samen met een mespunt suiker en een mespunt bloem. Roer goed door en zet 10 minuten weg op een warme plaats tot het begint te schuimen
- Zeef de bloem, voeg er het gistmengsel, de amandelcrème en de mespunt kaneel bij en start het kneden
- Na 4 minuten de suiker, dan de boter, dan het zout
- Laat ongeveer 12 minuten kneden
- Schep het kleverige deeg met een schraper uit de mengkom en geef 10 minuten rust onder een vochtige handdoek
- Bol het licht op, dan de eerste rijs van 40 minuten in een bebloemde metalen kom, goed afgedekt op een warme plaats
Schep het gerezen deeg uit de kom, werk vanaf nu steeds met bebloemde handen
- Weeg het deeg en deel het in twee (2 x 320 gr)
- Steek vijf deegstukjes af: 60 gr voor het hoofdje, 120 gr voor het lichaam, 2 x 45 gr voor de beentjes en 2 x 25 gr voor de armpjes
- Bol de deegstukjes op en vorm ze volgens hun functie
- Stel de pop samen op de bakplaat en soudeer de stukjes aan mekaar met wat water
- Gebruik krenten, rozijnen, gedroogde kersen (…) voor de ogen en de navel
- Laat afgedekt 35 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats
- Strijk de gerezen poppetjes in met ei, opgeklopt met een beetje water
- Strooi er nog wat witte parelsuiker over
Verwarm de traditionele oven voor op 200 gr, schuif de bakplaat onderaan in en bak gedurende 15 à 20 minuten. Laat even afkoelen op de bakplaat, daarna op een rooster.
Mooi hoor, zowel het stukje als wat je uit de oven getoverd hebt!
Zou wel leuk zijn, moesten we bij gelegenheid eens een grote Limburgse wandeling kunnen doen uit ons wandelboek. Wie weet tijdens de kerstvakantie? Ik zorg wel voor een broodjeslunch voor onder de baan 🙂
Wat een mooie klaaskoeken Danny dat recept ga ik ook maken, weet weer wat te doen.
Je broer zal wel lekker slapen onder zijn flanellen lakens dat is zo zacht, en leuk dat hij zo’n fan is van sint en de pieten. Hij heeft dan vandaag weer een leuke dag gehad.
Nu vlieg ik nog ff naar je desembrood, ik heb van blog geen melding gehad in mijn mailbox ?
Receptje kan je ook gebruiken om amandelbrood(jes) te bakken Helma, echt wel lekker. Als je het wat zoeter wil, doe je er gewoon wat meer witte suiker bij – dat lusten ze vast wel in Hamont.
En voor wat het insnijden van je brood betreft, ik stuur je vandaag nog een speciaal bakkersmesje, zodat het NOOIT meer fout kan gaan!
Bedankt Danny ik heb hem deze morgen gevonden in de brievenbus, super die gaat meteen in mijn bakkerskast. Ik had mijn broodjes ook te lang laten rijzen daardoor klappen ze ook een stuk in elkaar, maar goed ze waren nog super lekker, en niemand heeft geklaagd.
Amandelbroodjes moet ik niet maken hier lust niemand amndelpoeder of spijs of marsepein, maar goed dat kun je wel door andere dingen vervangen.
Mooi, ontroerend stukje …..
Beetje warmte in een vaak veel te koude wereld kunnen we allemaal wel gebruiken…
Ja Danny, Ludo heeft geluk dat hij zo’n fantastische broer heeft. Elke keer maar weer naar Limburg tuffen om hem voor een dagje overgelukkig te maken. en zouden we niet beter een voorbeeld nemen aan Ludo en ook leren gelukkig zijn met een paar flanellen lakens, een wandeling door het bos en een korte ontmoeting met Sint en Piet en natuurlijk met wat versnaperingen die je gegarandeerd voor hem mee gebracht had.
De klaaskoeken zou door menig braaf kind met veel smaak verorberd worden, zo lekker zien ze er in de betere bakkerij zelfs niet uit.
Ach ja, wat kinderlijk geluk en oprechte, spontane dankbaarheid geven natuurlijk ook wel veel voldoening in ruil. Mijn broer kan ik niet missen, op onze eigen manier maken we er een win-win situatie van. Het lekkers hoort er natuurlijk bij, dat krijgt hij woensdagmorgen als de Sint door de koude nacht de vele schoenen van Ter Heide is komen vullen….
De mens achter de bakker!! Goed gedaan.
Net zoals bij het bakken Sjaak: we hebben gelukkig nog van die elementaire dingen in ons bestaan…
Dag Danny, waarschijnlijk weet je het niet, maar ik ben sinds kort, sinds ik je blog ontdekt heb, een verwoede fan van je bak-en kookkunst geworden. Het enthousiasme en de fijnzinnigheid waarmee je de recepten beschrijft en becommentarieert, is verbluffend. Ook “de randactiviteiten” beschrijf je altijd even boeiend. Ze geven me (en ik vermoed mij niet alleen maar ook de andere “aanhangers” van je blog) vaak een boost, goesting om er tegenaan te gaan. Ja, veel draait om “goesting”, om te smullen, te bereiden, te fotograferen, te delen met anderen.
Maar vooral… ik krijg er ook zowaar goesting in om zelf ook te bakken. En inderdaad, ik heb al enkele pogingen ondernomen, met wisselend succes. Maar ja, het komt hoofdzakelijk door mijn eigen schuld dat dingen min of meer mislukken: droge gist gebruiken die vervallen was, te warm (misschien) laten rijzen enz. Nu ja, belangrijk is dat ik het bakken, en dit door jouw toedoen, een warm hart begin toe te dragen. Hetzelfde ritme als het jouwe zal er bij mij wel niet in zitten, maar ondertussen geniet ik wel van dat zelfgebakken brood, een heerlijk gevoel toch?
Ik ben ook geen schrijver, Danny, en ook al zal ik niet met enige regelmaat reageren op je schrijfsels, weet dat ik ze lees, ze apprecieer en er van geniet!
Warme groet, Veerle
Hallo Veerle,
Bij deze is mijn modeste doelstelling bereikt: mensen “goesting” doen krijgen om eens wat uit te proberen aan de oven, de geur van brood en gebak in huis te halen, huiselijk in de keuken bezig te zijn… Maar ik meen te weten dat je al veel van die kwaliteiten hebt, dus met nieuwe uitdagingen erbij kan het enkel maar beter worden. Laat het ons dus omgekeerd afspreken: ik word je fan, en we maken er een wederzijdse kruisbestuiving van, van die “goesting” om te bakken 🙂 Receptjes uitwisselen is alhier uiteraard méér dan welkom.
Fijn dat je mijn blogje af ten toe bezoekt – en er wat van meepikt, wie weet – doet me bijzonder veel plezier!
Tot woensdag, en met een warme bakkersgroet terug!
Danny
Niemand kan het herfstgevoel poëtischer omschrijven als jij ….. mmm klaaskoeken
Wacht tot het nog een beetje meer winter wordt Christatje, er staan nog pepernoten en heuse speculaas op mijn bakprogramma! Zorg dat je in de buurt bent 🙂
Zo kennen we je ,Danny ,al vele jaren lang met een hart als een koekebrood voor Ludo en vele anderen .
Je mannekens zien er prachtig uit , PROFICIAT ,als ik tijd heb maak ik ze ook .
Groetjes en tot morgen
De klaaskoeken waren inderdaad niet te versmaden, al denk ik dat het met het deeg van het kaneelbroodje en iéts meer suiker ook wel best te doen zou zijn. Proberen waard. Voor een volgende keer. Vanavond gaan alvast de tafelbroodjes voor morgen in de oven, hoop dat ik mijn reputatie eer zal kunnen aan doen… 🙂
Heel mooi die wandeling met Ludo… en zeker lekker die klaaskoeken…!?
Vraag : het ei dient alleen voor de afwerking?
Ik heb het ei toegevoegd bij het deeg.
Hallo Mia,
Het ei mag inderdaad in het deeg verwerkt worden, maar het moét niet echt. In dit soort van brooddeeg ga je met een volledig ei erbij natuurlijk een iets droger resultaat krijgen. Dat is anders bij bv brioche, maar daar gebruik je dan véél ei (en veel boter). Op dit blogje zijn er trouwens wel meer varianten op deze deegsamenstelling te vinden.
Veel succes ermee!
groetjes,
Danny