Tags

,

De hoofdfoto van dit bericht gaat naar ere wie ere toekomt: mijn bakkersmaten A. en K. lopen eens te meer met de pluimen weg. Begrijpelijk overigens, want in de reeks beoordelingen – hoort erbij als je naar school gaat! – halen beide dames de ene ZG na de andere. In feite, het régent gewoon ZG’s op hun beoordelingsblad. De goede verstaander heeft natuurlijk meteen begrepen dat ZG ronduit de hoogste score is en Zeer Goed betekent.

Zelf vond ik er ook ééntje op mijn eigenste blad, namelijk voor het “laten afkoelen van de vullingen”, daar schijn ik een buitenbeentje in te zijn. Mooi dus, en een vaardigheid die ik me nooit eerder zelf had toegemeten, dat scheelt.

Rustige bakavond – tijd voor een praatje met de medeleerlingen en wat gezelligheid, bar koud buiten en warm aan de ovens.

De Bretoense appeltaart is een mooi receptje, maar let op, niet zo eenvoudig als het lijkt. Vooral de afkoeling van de vulling is van bijzonder groot belang, anders stort de taart in mekaar bij het omkeren. En hoewel A. en K. uitgerekend hiér geen ZG voor kregen, deden ze het uitstekend want hun taarten kwamen muurvast en als gebeiteld uit de bakvorm.

Bretoense appeltaartBretoense appeltaartBretoense appeltaartBretoense appeltaart

Voor het vijgen-notenbroodje wordt uitsluitend witte tarwe gebruikt (en natuurlijk water, gist, zout en een heel klein beetje suiker), maar geen vetstof erbij, eigenlijk vrij basic als deegsamenstelling. Ik heb me de ziel uit het lijf gekneed om het goed te krijgen, dus denk dat het finaal wel een G. zal halen. Er in het geniep twee extra vijgen doorgedraaid – ik vond 4 vijgen voor 2 broden nogal aan de magere kant – wat dan anderzijds wel eens zou kunnen uitmonden in een V. Enfin, dat horen we later dan nog wel.

Vijgen-notenbroodjeVijgen-notenbroodjeVijgen-notenbroodjeVijgen-notenbroodje

Zowel het broodje als de bijzonder geslaagde Bretoense taart waren vrij vlot te transporteren en haalde probleemloos de foto-shooting op mijn huiselijke aanrecht. Zelfs zonder parkeerboete dit keer, dus wat mij betreft geef ik deze avond een ZG !