Tags

De broodmaaltijden wat afwisselen met een stevige portie groenten kan een en ander zowat in balans houden – waaronder een goed functionerend intestinaal stelsel, wat op zich al niet te versmaden is. Bij groenteboeren is het tegenwoordig moeilijk kiezen, het aanbod is dermate rijk dat je niet weet waarop je fantasierijke kookwoede los te laten, en in mijn directe vriendenkring ken ik doorwinterde koks die met al dat knollen- en kolengeweld best een smakelijk ommetje kunnen maken.

Gekozen voor puur veggie, zonder traag gegaarde varkenswangetjes, blanquette de veau of stoofvlees, of knapperig gebraden worsten ingesmeerd met een stevige lek mosterd. Een kuiltje maken in dampende wortel- of savooi-stoemp, en daar een geutje braadvet ingieten, het kan alleen maar verre herinneringen oproepen aan grootmoeders’ eerlijke keuken. Het voorvaderlijk bourgondisch gedrag hoort niet bepaald bij een heilig leven (niet roken, geen alcohol, geen vetstoffen, geen vlees, geen…) dus ik hoop via een tussenweg of achterpoortje toch in de hemel te geraken. Alhoewel, wat zit je dààr dan te doen?

Simpel, eerlijk receptje van vanavond viel zeer in de smaak, misschien wel hoofdzakelijk door er een vleugje zon aan toe te voegen – hemellichaam wat we dezer niet al te veel te zien krijgen en dus in de stoofpot mag onder de vorm van rode peper, gember en look. Harde geitenkaas als afwerking, om het helemaal een zuiders tintje mee te geven.

Ingrediënten (voor 4 porties als bijgerecht)

 • 2 rode uien
 • 1 koolrabi
 • 1 pastinaak
 • 2 middelgrote wortelen
 • 1 boterraap
 • 1 zwarte rammenas
 • 1 wortelpeterselie
 • 3 teentjes look
 • 1 middelgrote rode peper
 • 1 stukje gember
 • 1 KL komijnzaadjes
 • 1 KL mosterdzaadjes
 • 3 EL olijfolie
 • Zout en zwarte peper van de molen
 • kleine portie harde geitenkaas, Manouri, Fetta…

Winterse VeggieWinterse VeggieWinterse Veggie

Werkwijze

 • Was en schil de groenten en snij ze in een grove julienne
 • Snij de rode peper in de lengte in twee, schraap er de zaadjes uit en snij zeer fijn
 • Hak de look en de gember fijn
 • Verhit de olijfolie in een gietijzeren cocotte
 • Doe er de ui en de wortelen in, laat even kleuren
 • Voeg vervolgens alle ander groenten bij, kruid met P&Z, de komijn- en de mosterdzaadjes
 • Laat met gesloten deksel op een hoog vuur staan gedurende 10 minuten
 • Verlaag de temperatuur en laat 45 gaar stoven

Winterse Veggie

Serveer meteen in een diep voorverwarmd bord, verbrokkel de kaas in grove stukken en strooi over het gerecht.

Werk af met een takje dragon, peterselie of bieslook

Winterse VeggieWinterse Veggie