Tags
Morgen een – naar sterk vermoeden – winterse natuurwandeling op het programma. Vertrekken rond 11h00 en dan de bossen in voor een aantal uren, als we niet verdwalen tenminste. Zal deugd doen, frisse neus en stevige tred, dat heeft een huisbakker af en toe echt wel eens nodig.
We gaan richting Pajottenland, meer bepaald naar Dworp, waar in Het Grote Wandelboek een staptocht is uitgestippeld die me wel de moeite lijkt. Zo’n 15 km in de kuiten moet min of meer te doen zijn. Dat weten mijn medestappers Christa en Frederik nog niet, maar soit, als ze me de organisatie volledig overlaten, valt er enkel maar te volgen. Wat ze ook niet weten is dat wat picknick om de inwendige mens te versterken voorzien is. Nu niet met een dekentje en de mand onder het ruisende lover, neen hoor, we zijn geen Syberiëns of ijsberen, verre van zelfs. Maar – voordien nog al eens gedaan – zo’n boterhammeken uit de vuist tijdens de trip kan wel smakelijk deugd doen.
Voor dat lunchpakket werd alvast gezorgd. Een leuk brood in de oven vanavond, hoop dat het zal lukken want het is op het randje af een toch wel wat gewaagd, met die zure room. Als het met yoghurt een succes is (Stefan Elias) en zalig-zacht wordt, moet dat met room ook kunnen – dacht ik zo. Of dat een ijdele gedachte is, hoor ik morgen wel, als de wandelaars me doodbliksemen met hun blikken. En dan kunnen we nog altijd ergens een spaghetti gaan eten in een of andere kroeg.
Ik maak “bokes” met huisgedraaide gerookte zalmsalade en wat tijm, omelet met geitenkaas en rucola, Italiaanse salami met gemarineerde tomaatjes en natuurlijk ook eentje met kaas en eentje met hesp.
Dessertje – om desgevallend wat extra energie op te doen – is een appel-citroencake. Een klassieke quatre quarts, met fijngesneden appeltjes en gekonfijte citroenstukjes. Na de baktijd licht overgoten met het sap van een halve citroen en wat suiker, zo smaakt ie beter door.
Het deeg van het pistache-brood vond ik wel mooi, dus dat gooi ik even in de groep:
Deeg
- 380 gr volkoren Borsa
- 20 gr rogge
- 100 grano duro typo 00
- 280 ml water
- 11 gr zout
- 20 gr malse boter
- 20 gr gist (opgelost in de zure room, mespunt suiker en bloem erbij en een kwartiertje laten staan)
- 50 gr zure room
Vulling
- 50 gr grof gemalen lijnzaadpitjes
- 150 gr gepelde pistachenoten
Werkwijze
- Meng de bloemsoorten met het water, vorm tot een vaste bal en laat een uur afgedekt staan
- Start het kneden en voeg er het gistmengsel bij, daarna de boter en tenslotte het zout
- Kneed gedurende 12 minuten met de robot
- Haal het deeg van de haak, voeg indien nodig nog wat water bij en kneed het stevig met de hand door tot het soepel en warm aanvoelt
- Laat een kwartier rusten onder een vochtige handdoek
- Eerste rijs: 40 minuten in de rijsmand, goed afgedekt op een warme plaats
- Sla het deeg door, plooi en rek het, bol het op
- Verdeel er de pistache noten over, verleg het een 4 tal keer
- Vorm het deegstuk wat langwerpig en laat 15 minuten rusten onder een vochtige handdoek
- Schik het in een voorbereide blauw stalen bakvorm en laat 60 minuten rijzen
- Snijd het met een scherp mes na 30 minuten in en laat verder rijzen
Verwarm de traditionele oven voor op 220 graden, voorzie een klein beetje water in de onderste plaat en bak af gedurende 35 minuten.
Ontvorm meteen en laat afkoelen op een rooster
Snij er ’s anderdaags dikke boterhammen van en beleg ze naar believen. Wikkel in aluminiumfolie en vertrek op wandeltocht, stapschoenen niet te vergeten
Wie gaat er tijdens die 15 km de rugzak met al dat lekkers dragen?
Veel plezier en duffel je maar warm in. Warme botje aan,mutske op en sjalleke en handschoenen aan, zal nodig zijn!
Het ziet er naar uit dat de wandeling letterlijk in het water gaat vallen… Sneeuwregen in Gent, dus wat gaat dat geven in het Hallerbos 😦 De bokes zijn nochtans gesmeerd – pistachebrood is écht wel een aanrader, zeker om mee op de baan te nemen 🙂
Sebiet overleg met de kompanen, en wordt het geen winterse wandeling, dan doen we thuis de lunch en daarna een spelleke kaarten 🙂
dag,ik zou wel mee gaan wandelen….al dat lekkershelaas ik ben in frankrijkde mooie dordognemet af en toe belgisch weer dezer zalige dagengrvera
Dag stoere wandelaars , hopelijk kunnen jullie vertrekken met al die voorziene sneeuw ,het zou toch jammer zijn voor die lekkere boterhammen , maar houd er de moed maar in , doorzetten jongens .
Hier in het Begijnhof bak ik wafels voor onze buren met lekkere koffie en thee en een druppelde voor de liefhebbers ,de houtkachel brandt en het is gezellig warm .
Laat het maar sneeuwen !
Mochten het jullie niet meer zien zitten er zijn wafels genoeg .
Toch door gezet en in Dworp aangekomen in een ondergesneeuwd landschap, centimeters dik. Hele stevige staptocht gedaan door bos en veld, uiteraard met een tussenstop onder een afdakje in het Hallerbos voor de boterhammen en de cake. En smaken dat het deed 🙂
We hebben er van genoten – maar dat zal bij jullie in het Begijnhof ook wel zo geweest zijn … Elk zijn winterse dag gehad vandaag 🙂
Wel leuk om te horen dat jullie eigenlijk in de achtertuin van mijn Tom hebben gewandeld …..hij heeft gebouwd net naast het Hallerbos , schitterende omgeving trouwens en al zeker nu er sneeuw ligt !
Het Hallerbos is ook beroemd om zijn blauwe boshyachinten in de lente.
In het boek over ” Global warming and Ecology” ( ik vrees dat ik de titel niet juist citeer) dat mijn schoondochter France Gerard heeft geschreven in het kader van een onderzoek gevoerd in de U.K , staat het zelfs vermeld als uniek fenomeen …..
Ondertussen zitten we hier met zijn allen te watertanden bij het lezen van je bereide ” bokes ” ……..
Baai de wee , Danny , je ging toch het juiste nummer voor het Engelse meel eens doorsturen ? Ik wil wel een kilootje in mijn rugzak steken voor jou ……
Hello over there! Import versus export is natuurlijk altijd leuk. In feite, eender welk kilootje betere bloem/meel uit UK is méér dan welkom. Harde soorten (voor brood) worden meestal onder de groep “60” ondergebracht, maar de overzeese typeringen zijn me helaas onbekend. Indien op de verpakking (of door de molenaar) vermeld, kan ik aan de proteïne-waarde wel zien welk deegje ik er van draai…
Dus moest het lukken, alvast op voorhand bedankt! Uiteraard wordt het resultaat achteraf (of een deel ervan) in de fietszak aan de Sanderswal geleverd 🙂
Voila Cher Ami, we ( Royal WE ) hopen dat je een rustige en warme kerst hebt doorgebracht !
Ondertussen heeft France uit haar diepste kasten een aantal meelsoorten opgediept van Shipton Mill, waaronder organic dark rye flour type 1350 en organic extra coarse wholemeal flour ( not for the light hearted it says).
De Shipton Mill website is http://www.shipton-mill.com/
Ik ben bereid – gezien de constante aanvoer in mijn fietszak van je sublieme baksels – om eventueel indien je wil, TWEE kilo mee te brengen ( een kilo van elke )
France denkt dat je voor nog meer goesting zal hebben eens je de ontdekking doet …..
Let us know !
Hoop dat – mede dankzij de modeste telefonische ondersteuning – de Focaccia een succes geworden is en vanavond met veel smaak en fierheid op de feestdis zal verschijnen. Ben benieuwd.
Thx voor de zeer boeiende website – aan te bevelen voor de volgers-bakliefhebbers trouwens. In het aanbod zie je natuurlijk door de bomen het bos niet meer, dus ik laat de keuze voor de 2 begeerde kilootjes volledig aan jullie. En wat het ook wordt, gebakken zal er mee worden, fietszakken gevuld en het blogje van de nodige comments voorzien!
Het rapport van de leerling bakker: Ik haalde de focaccia gisteren geurig uit de oven on 22:00 (UK time). Ik moest het met mijn leven beschermen. Bart en Vroni waren er als de kippen bij. De eerste sneedjes zijn deze morgend bij het ontbijt verorberd. Het is natuurlijk niet perfect: Ik ben op het laatste moment vergeten mijn vinger in het deeg to drukken en ook nog vergeten de olijf olie erop te strijken. Stressy ! Vroni haar geduld werd ook getest tijdens het eerste rijzen. Het deeg had twee keer zoveel tijd nodig om zijn volume te verdubbelen. Vroni bleef maar vragen of het nu al niet goed genoeg was. De temperatuur in de keuken was niet al te hoog, maar misschien had ik toch niet lang genoeg gekneed. Vroni is 150% zeker dat ik minstens 30 minuten bezig was maar zonder timer zullen we het nooit niet zeker weten. Er zijn fotos getrokken. Die stuur ik zodra naar de redactie.
Vandaag of morgen om de tijd te vullen (het is vakantie!) zou ik misschien een donker krenten broodje willen uitproberen. Danny heb je een recept met rogge meel? Ik zoek well op je blog.
Het icoontje bij France is een van haar schilderijen ……..