Tags
Even in dezelfde stijl blijven – in de reeks “niet-brood gerechten” – al is dit puree-patatje van een andere orde dan de voorliggende pasta-bereiding. Desalniettemin best wel aan te raden als bijgerecht voor een goed gekozen gebraden vleessoort, van kalfsmedaillon geblust met vers citroensap en een beetje salie, tot het afgekruid stukje kippenwit. Het mag, ja, het mag: wat braadjus in een kuiltje van de puree – als was het maar om de àllerlaatste keer van 2014 nog eens lekker zondig te doen.
Nu niet dat ik hier krampachtig pogingen bij mekaar zit te verzinnen om nog vlug wat inspiratie te pushen voor de reveillon-maaltijd die pal voor de deur staat (paniek alom?) verre van zelfs, we laten het ons door de dagdagelijkse eenvoud niet aan ons hart komen.
Nodig
- 250 gr verse, flink gespoelde rucola
- 1 brocoli
- 5-tal middelgrote, zachtkokende aardappelen
- 3 teentjes look , grof gehakt
- Olijfolie
- P&Z naar smaak
- 50 gr gemalen Parmezaanse kaas
Werkwijze
- Giet een 4-tal EL olijfolie in een stoofpan en bak ze al roerend kort aan
- Doe er de rucola bij, voeg een klein geutje water toe
- Doe het deksel op de pan en laat de rucola stoven, zoals een spinazie
- Haal uit de pan en hak met een scherp mes grof
- Stoom ondertussen de broccoli beetgaar
- Doe alle groenten terug in de stoofpot en prak ze fijn met een vork
- Voeg er de zachtgekookte aardappelen bij en meng goed, eventueel met een een stamper
- Doe er wat volle melk of room bij, zodat je een smeuïge massa krijgt
- Schep over in een ovenvaste schaal, bedruppel met wat olijfolie en strooi er de geraspte Parmezaan over
Zet onder de salamander gedurende een kwartiertje, tot de kaas licht kleurt en serveer meteen.
Kijk, als dit nu eens geen luchtige afwisseling was voor het brood, taart, boterkoeken en cake die we de laatste tijd hadden 🙂
Vanaf morgen worden de bakkerskuiten terug gesmeerd voor de zoete broden: Stol hoort erbij voor de nieuwjaarsnacht, een speciaal broodje met gekonfijt fruit, of had ik zelfs nog een “bûche” in gedachte…? Ingrediënten zijn al in huis, stay tuned.
… onder de puree een laagje rul gebakken gehakt en je hebt een leuke variant op haché parmentier of zoals wij zeggen “chemin de fer”.
Bij mij was het inderdaad nogal veggie. Het kippengehakt wat ik voorzien had, was immers al verorberd door mijn wandelaars, na de stevige tocht door de sneeuw. De benaming “chemin de fer” kende ik niet, wééral iets bijgeleerd… Wat een leerrijk blogje hebben we toch!
……jammer van de broccoli. Dat zakt inderdaad als een spoorstaaf op je maag. En dat kan is k weer vergelijken met de NS, de Nederlandse Sukkels. Die liggen ook zwaar op de maag. Maar Miquette, ik ga het gewoon proberen met jouw aanpassing, ondanks dat het niet mijn ding is. Alles wat hier op de blog komt is goed, dus zal dit ook wel lekker zijn.
PS: Kijk uit met vuurwerk, ivm je oren, ogen en je handen,
De broccoli valt blijkbaar niet in de smaak bij de volgers… Vind het nochtans een fijne en smakelijke groente. Misschien de inventieve toer op Sjaak, en er een andere “vergeten groente” bij doen? Groene kool, is dat een idee ? 🙂
Vuurwerk zal er hier niet zo echt aan te pas komen, we houden het rustig, lekker binnen aan het fornuis!
Goed idee ,ik ga die aardappeltjes ook maken ,maar zonder broccoli , met gebakken lamskotteletjes en fijne boontjes en het zal smaken voor de laatste dag van het jaar .
Aan Danny en zijn volgers een goed en smakelijk eindejaar !
Ik denk dat het alweer een héél smakelijke avond zal worden in het Begijnhof! Nog bedankt trouwens voor de super gezellige zondag, en natuurlijk voor de ronduit uitstekende maaltijd. Top cuisine, noem ik dat!
Fijne dagen en hopelijk tot heel gauw,
Dat ziet er weer lekker uit Danny, ik vind het wel lekker broccoli, wat ook lekker is puree met zuurkool en annenas en gehakt, maar zijn er veel die weer geen zuurkool lusten.
Ik ga deze avond brabandse worstenbroodjes maken, dat zijn Nederlandse niet met bladerdeeg maar met brooddeeg, morgen maak ik ze met bladerdeeg. Als mijn voetje het toelaat, maar laat alles klaarzetten en dan wordt het zittend kneden
, maar ben het stil zitten beu.
Voor iedereen op het blog heel fijn oudjaar, laat al het lekkers smaken en voor 2015 veel liefde en gezondheid, en dat we hier nog lang mogen genieten van Danny zijn heerlijke gerechten en baksels
Hallo Helma,
Bedankt voor de zuurkool-tip, daar kunnen we in deze tijd van het jaar wel weer weg mee 🙂 En kon ik morgen maar in Hamont zijn, want die authentieke worstenbroodjes klinken als muziek in de oren. Receptje erbij mag altijd, er zullen er wel meer belangstelling voor hebben, denk ik zo… 🙂
En ja, laat ons onszelf nog maar veel bakplezier wensen voor 2015, en dat we nog veel lekkers uit ons fornuis mogen toveren, waar we gezamelijk kunnen van genieten, dààr doen we het voor!.
Maar eerst voor jou een spoedig en volledig herstel, zodat je spoedig weer met volle kracht en volledig zelfstandig aan het kneden kan gaan en terug je eigen baas in je keuken kan zijn.
Wens jullie allen in het verre Limburg een heel gezellige, warme en lekkere overgang naar het nieuwe jaar!
Dank je danny, de worstenbroodjes waren heel lekker, niet zo vet als met bladerdeeg, dus ook iets droger.
Recept
250 gram bloem
70 gr boter ongezoute melkerijboter
6 gram zout
10 gram suiker
13 gram verse gist
125 ml melk
Bloem op werkblad leggen en kuiltje maken daar doe je de gist in brokkelen, dan melk erbij en langzaam de bloem naar binnen mengen, dan boter beetje bij beetje erin mengen en dan de suiker en zout, dan alles goed doorkneden tot je een elastisch deeg hebt, dan verdeel je het instukjes van 90 gram je haald er 5 a 6 uit dit recept en zijn dan wel grote broodjes. Opbollen en dan onder plastiek laten rijzen liefst dicht bij de verwarming. Na 10 min rijzen neem je de deegroller en rolt het bolletjes uit tot een rechthoek van 15 a 17 cm bij 10cm. Dan vullen met een worsje gehakt, hier hebben we gehakt wat klaargemaakt is door de slager, heb je dat niet dan moet je gehakt mengen met ei en paneermeel, of gemalen beschuit, en kunt ook evt kruiden toevoegen, of uitje als je dat lekker vind.
Dan eerst de zijkanten naar midden klappen endan de lange kanten evt dichtplakken met ei.
Dan op bakblik leggen en 45 minlaten rijzen op warme plaats.
Broodjes doreren met ei en dan af bakken 200 graden ongeveer 30 min.
Smakelijk en fijne jaarwisseling allemaal en hopelijk allemaal tot volgend jaar.