Vanavond houd ik het écht wel eenvoudig, er wordt gewoon een broodje gebakken omdat er niets meer in huis is. Wel een fors stuk panforte van vijgen, daar valt nog wel wat mee te doen. Ideaal voor deze tijd van het jaar trouwens, want het is een typische Kerst-bereiding. En voor morgenavond zal het broodje wel van pas komen, we maken dan immers nog maar eens de overgang naar een nieuw en beloftevol jaar. Als je al wat ouder wordt, vallen de hemelshoge intenties en goede voornemens al wat beter mee, en dat geeft behoorlijk minder stress. Die echte slanke lijn hoeft al niet meer echt, carrière maken zit er ook al niet meer in, rijk worden is voor later en een “goed lief voor dit jaar” is een feestelijke grap die met veel jolijt binnen gehaald wordt en waar we eens hartelijk kunnen om lachen.

Blogje wel, dat is iets waar ik toch nog wel wat mee bezig wil blijven. Straks krijgen jullie een overzicht van 2014, en da’s écht wel plezant om te zien: de resultaten van het bakjaar werden gemaakt, de statistieken getrokken, cijfertjes alom. De finale balans per 31/12 met andere woorden, op het randje van het zakelijke af.

Een heuse uitdaging dus voor 2015, want inventief moeten we blijven. Geen bakles meer op maandagavond, waardoor de pronkerige resultaten ervan zullen ontbreken op dinsdagochtend – met een werkloze taartdoos erbij. Alhoewel? Er zijn nog bakboeken genoeg, en de wereld van brood en gebak is zowaar méér dan eindeloos, nog zoveel te ontdekken. Aan ambitie geen gebrek, we roeien gewoon pretentieloos verder met de riemen die er zijn.

De interactie van het blogje is alvast geslaagd: veel volgers en lezers vinden er duidelijk inspiratie in – in UK is men op dit ogenblik de Focaccia aan het bakken! (pics please!) –  dus ik hoop vurig dat ik die trend kan verder zetten. Mits “a little help from my friends” moet dat zeker lukken.

Maar goed, eerst het vijgenbroodje van vanavond nog. Alweer mooi en leuk om doen, en in dezelfde teneur wens ik jullie allen bij deze  met een groot bakkershart een hele fijne, gezellige, warme en vooral smakelijke overgang naar het nieuwe 2015!

Deeg

 • 300 gr volkoren (Borsa)
 • 100 gr harde tarwebloem
 • 20 gr fijne, bleke rogge
 • 280 ml water
 • 18 gr voorbereide, verse gist
 • 11 gr zout
 • 25 gr malse, ongezouten boter
 • 1 EL lopende honing
 • 1 KL gezeefd cacaopoeder

Vulling

 • 200 gr panforte van vijgen, in kleine blokjes gesneden
 • 5-tal gedroogde vijgen, in grove stukken gesneden

Werkwijze

 • Meng de bloemsoorten en het cacaopoeder
 • Laat de gist een tiental minuten inwerken in een deel van het lauwe water, een mespunt suiker en witte bloem
 • Voeg het gistmengsel bij de bloem en start het kneden
 • Na 5 minuten de boter erbij, daarna het zout
 • Haal het na 12 minuten van de haak en kneed nog minstens 6 minuten manueel stevig door, tot het soepel, warm en elastisch aanvoelt.
 • Laat 15 minuten rusten onder een vochtige handdoek
 • Eerste rijs: 40 minuten, goed afgedekt onder een handdoek en een plastic zak
 • Sla het gerezen deeg door, plooi het driezijdig naar binnen, rol en bol het op
 • Duw het met de vlakke hand wat plat en verdeel er de stukjes panforte en vijgen over
 • Steek het een 6-tal keer door en verleg het telkens, zodat de vulling mooi verdeeld is
 • Bol het op, rol zachtjes tot een ietwat langwerpige vorm – slot naar beneden – en laat opnieuw 15 minuten rusten onder een vochtige handdoek
 • Wrijf het flink in met volkorenbloem en laat 30 minuten rijzen op de voorbereide bakplaat

PanfortePanforte

 • Snijd het deegstuk in met een vlijmscherp mes en laat 30 minuten verder rijzen
 • Verwarm de oven voor op 220 graden, zet een omgekeerde omgekeerde ovenplaat onderaan (zo heeft het wat meer “onderwarmte” – bij gebrek aan een Aga)
 • Schuif de bakplaat met het brood er op en bak af gedurende 35 minuten
 • Laat afkoelen op een rooster

PanfortePanfortePanfortePanforte

Alvast een eerste uitdaging voor 2015: een goed recept om zélf panforte te maken!