Tags

,

Het eerste experiment met de rechtstreeks ingevoerde UK-bloem werd bijzonder gesmaakt, zeker weten. Was trouwens zeer leuk – en uitdagend – om doen. Een huwelijk tussen Madame Vol Graan en Misses Rogge bezegel je niet zonder importante risico’s, zwijg stil om beiden afzonderlijk en puur te bakken. Heb het ooit eens geprobeerd met volle tarwe, maar dat was er toch nét iets over, hoewel héle échte bakkers dat wel kunnen natuurlijk.

Voorlopig houden we het bij de verstandige mengelingen, om op die manier toch ’s anderendaags niet flagrant zonder brood te zitten – als dàt geen goede reden is. Hoewel ik natuurlijk begot niet raden kan of een elegante, vurige Italiaanse harmonie kan vinden bij een Britse, oer-klassieke klassebak. Worth trying.

Bij Lukas op de markt vind ik altijd mijn spullen wel, in hoofdzaak als er over brood en gebak nagedacht wordt. Hij heeft een assortiment gekonfijt fruit van goede kwaliteit (wééral gratis reclame voor je Lukas!) die best wel letterlijk en figuurlijk te pruimen valt. Ananas, aardbei, gember, mango, papaja… En omdat ik zo’n goeie klant ben, kon er een bakje mengeling vanaf, de diverse specimen door mekaar. Voorbestemd voor dit brood, kon niet anders. Het mag wel eens wat zot-zoet zijn – voor bij een stevig doorsmakende, mooi be-aderde kaas bijvoorbeeld, of gewoon bij een zondags ontbijt – dus een lepel honing om het zowat rond te maken. Quel sweet marriage…

Semola-wholeacoarse

Deeg

 • 250 gr Semola di Grano Duro
 • 250 gr Coarse Wholeameal
 • 270 ml water
 • 40 ml magere yoghurt
 • 18 gr vers bakkersgist
 • 9 gr zout
 • 1 EL lopende honing
 • 20 gr malse ongezouten boter

Vulling

 • 250 gr grof gesneden stukjes gekonfijt fruit

Gekonfijt fruitGekonfijt fruit

Werkwijze

 • Meng de bloemsoorten en het water, vorm tot een stevige bal en laat een uurtje staan
 • Kneed er het in de yoghurt opgeloste en voorbereide gist door
 • Na 4 minuten kneden de honing, daarna de boter en tenslotte het zout
 • Het deeg is vrij kleverig, werk met een deegschep
 • Laat het 15 minuten rusten onder een vochtige handdoek
 • Geef een eerste rijs van ongeveer 30 à 40 minuten
 • Sla het deegstuk door, plooi het en bol het licht op
 • Vlak het en strooi er de gekonfijte vruchten over, verleg een 6-tal keer

Gekonfijt fruit

 • Bol het goed op en vorm het rollend langwerpig, passend voor een cake-vorm van 26x12x7 (ingevet en bebloemd)
 • Laat opnieuw 15 minuten rusten onder een vochtige handdoek
 • Hoofdrijs: 60 minuten
 • Bestrooi het met wat grove bloem, gemengd met een beetje aardappelmeel
 • Bak in een oven van 220 graden gedurende 35 minuten
 • Laat afkoelen op een rooster

Semola-wholeacoarseSemola-wholeacoarseSemola-wholeacoarseSemola-wholeacoarse