Tags

, ,

Een luwe periode op het blogje, méér zelfs nog aan de oven – al zijn beiden natuurlijk wel wat met mekaar getrouwd. De winter zit in het lijf, een portie duisternis die sluw en lenig en zelfs wat venijnig door ons bestaan sluipt. Als mollen onder grond. Vandaag af en toe een streepje deugddoende zon, bepoederd met een klare en heldere hemel. Niet voor lang, maar toch. Sneeuw dwarrelt zachtjes doch erg voorzichtig voor het avondlijke raam. Het heeft iets, vooral winters grijs, zeg wel. En ik kocht voor het eerst sinds lang brood bij de bakker om de hoek, neen, da’s écht niet goed, laat het maar vlug lente worden.

Misschien brengt een schuchtere stap naar de bakkersoven wat soelaas? Eenvoudig, simpel gebak? Een cake om een vrijdagavond mee op te vullen? Al was het maar voor de zoete geur die in regelrechte tegenaanval gaat met al wat dezer dagen duister is.

Geen indrukwekkende recepten of moeilijke maneuvers, verre van. Een quatre quarts beslag wat zo uit de pols komt en een oven op 180 graden, méér moet het voorlopig echt niet zijn. En de goede, ouwe getrouwe appel blijft seizoenen lang in de rekken van de groenteboer lonken, voor deze cake weliswaar verrijkt met wat gekonfijte gember.

Beslag

 • 250 gr gezeefde patentbloem
 • 10 gr bakpoeder
 • 200 gr fijne witte suiter
 • 50 gr vanillesuiker
 • 250 gr malse boter
 • 4 eieren

Vulling

 • 1 appel in lamellen versneden
 • 2 appels in blokjes versneden
 • 100 gr gekonfijte gember, in kleine stukjes
 • Enkele druppels vanille-extract

Afwerking

 • 50 gr amandelschilfers, kort gekleurd in een hete pan en gekarameliseerd met 2 EL suiker
 • Afdekgelei

Werkwijze

 • Bereid het cake-beslag op de klassieke wijze
 • Spatel er de versneden appeltjes en gember door
 • Voorzie de bodem van een springvorm met een vel bakpapier
 • Schik er maanvormig de lamellen appel op
 • Stort het deeg erover en egaliseer met een spatel
 • Bak gedurende 50 à 60 minuten in een oven van 180 graden
 • Bestrijk met wat afdekgelei en strooi er meteen de amandelschilfers over

Gember-appelcakeGember-appelcakeGember-appelcakeGember-appelcake

Ach kijk, zo moeilijk en spectaculair is het allemaal hoegenaamd niet, maar het koffiemoment van morgen heeft alvast wat kleur, en da’s ontegensprekelijk een zonnig vooruitzicht.