Tags

,

De rogge heeft me blijkbaar gebeten: een trage zaterdag en de nodige voorraad in huis kunnen dus enkel maar inspirerend werken. Ik wou al véél langer dan vandaag zuivere, pure rogge kunnen bakken, maar met die uitdaging was ik liever wat voorzichtig, wou er zelfs liefst zo verstandig mogelijk mee omspringen. Gemengd met wat tarwe of Semola, lukte het voorlopig niet onaardig, maar énkel rogge….

De recepten die je over roggebroden leest, lijken fluitjes-van-een-cent en meestal staan er zo van die prachtige, smakelijke foto’s bij, met knoestige oer-broden die dampend regelrecht uit de steen- of houtoven van bij de Hunnen of de Eburonen lijken te komen en voor de krijgers op de ruwe houten tafels gegooid werden.

Mals is het echter niet, zowel letterlijk als figuurlijk, niet zo’n deegje wat je vlug in mekaar steekt en vlot de oven in gaat. Geduld en oefening zijn hier best een niet te onderschatten opdracht. Ben er mijn dag mee zoet geweest, gelukkig in drie grote fases, waardoor zon en fiets en het zomerse gevoel als verdiende afwisseling aangewend konden worden.

Het is dus een dagvullend receptje voor de die-hards onder ons, en ik ben er me wel van bewust dat de volgers van dit blogje me liever (hoopvoller??) bezig zien met boterkoeken, malse tarwebroden, smeuïge cakes of zelfs rijk gevulde groentetaarten – om van de rijkelijke bakles-taarten nog maar te zwijgen. Dus om het toch een béétje aantrekkelijker te maken: veel rozijnen, krenten en chocolade!

Eens ik dit deeg min of meer onder de knie krijg, doe ik trouwens eens rogge-peperkoek- met parelsuiker natuurlijk 🙂

Deeg

 • 500 gr donkere rogge (Shipton Mill, type 1350)
 • 330 ml lauw water
 • 11 gr gedroogde gist
 • 1 EL lopende honing
 • 1 EL olijfolie
 • 11 gr zout
 • 250 gr krenten en rozijnen, gemengd
 • 100 bakvaste chocoladeparels
 • 2 EL volle yoghurt

ovenmollen

Werkwijze

Fase I

 • Meng de roggebloem met 66% water, vorm tot een deegbal en zet gedurende 3 uur goed afgedekt weg in een met olijfolie ingevette metalen kom

Fase II

 • Los de droge gist op in de yoghurt en roer en de EL honing door
 • Meng en kneed de deegbal met het gistmengsel en voeg als laatst het zout en de EL olijfolie toe. Het wordt eens te meer een kleverig, onhandelbaar deeg, de vergelijking met stopverf is zacht uitgedrukt.
 • Laat drie uur rijzen in een ingevette metalen kom
 • Week de rozijnen en de krenten gedurende een half uurtje in lauw water. Spoel goed en dep volledig droog. Bestrooi met lichte roggebloem

Fase III

 • Sla het deeg door, plooi het en meng er de krenten, rozijnen en de chocolade onder. Gebruik hiervoor een spatel
 • Verdeel het deegstuk in twee gelijke helften, bol de delen op en rol ze stevig door lichte roggebloem, zodat ze langwerpig gevormd worden
 • Schik de deegstukken op een bakplaat met bakpapier en laat opnieuw 2 uur rijzen

OvenmollenOvenmollenOvenmollen

 • Verwarm de warmteluchtoven voor op 230 graden, voorzie wat stoom, daal de temperatuur naar 210 graden en bak gedurende ongeveer 30 minuten (De binnentemperatuur moet 90 graden zijn).
 • Laat volledig afkoelen op een rooster

ovenmollenovenmollenovenmollenovenmollen