Tags

,

Een eerder toevallige aanwinst, bestaande uit een kleine selectie bloem uit het gamma van de molen in Gooik, zeggen en schrijven Morreels-Limbourg, wat ik persoonlijk trouwens een vrij indrukwekkende naam vind voor  familiale molenaars. Wat dichter in de buurt zijn hun producten van de klapwiekende molens verkrijgbaar bij Vanderbauwheden in Ouwegem. Ontdekking via-via dus, en er meteen mee aan de slag.

Vermits we verdiept geraken in de “zuivere soorten”, was deze 100% spelt een mooie kans om alweer anders-dan-tarwe te gaan bakken. En aldus geschiede. Met een goed getimed programma en de nodige afwisseling, de waarde van een zonnig vrij weekend strikt in acht genomen.

Voor deze bereiding eens te meer een autolyse van 2 uurtjes, ook al omdat het manueel kneden niet echt loopt zoals bij de makkelijke tarwesoorten. Deze spelt gedraagt zich in grote lijnen zoals het rogge-mengsel (een andere naam kan ik er voorlopig niet voor verzinnen…). En van de verse gist ben ik de laatste tijd wat afgestapt, omdat ik de smaak té geprononceerd vind. Voor alles is een verklaring in het leven.

Deeg

 • 500 gr 100% fijne speltmeel
 • 330 ml lauw water
 • 11 gr droge gist
 • 1 Kl rietsuiker
 • 11 gr fijn zeezout
 • 2 EL volle yoghurt
 • 2EL olijfolie

Werkwijze

 • Meng het meel en het water kort met de K-haak, vorm er een bol van en zet twee uurtjes afgedekt weg
 • Vet het werkvlak goed in met olijfolie en stort er de deegmassa op.
 • Bol het kort op met een spatel en laat 40 minuten rijzen, goed afgedekt op een warme plaats
 • Stort het gerezen deeg opnieuw op het ingevette werkvlak, sla het door, plooi het en bol op.
 • Wentel het deegstuk rijkelijk in lichte roggebloem
 • Schik in een beboterde en met bloem bestrooide blauw metalen bakvorm en laat ruim 90 minuten goed afgedekt rijzen op een warme plaats
 • Bak in een oven van 230 graden, voorzien van wat stoom, daal de temperatuur na 10 minuten naar 210 graden en laat gedurende totaal 35 minuten garen.
 • Ontvorm meteen en laat afkoelen op een rooster

SpeltbroodSpeltbroodSpeltbrood