Tags

, ,

Een last post, maar dan niet zoals tijdens de Grote Oorlog, niks van, gewoon het laatste avondlijke blogberichtje op vaderlandse bodem – die overigens overmorgen geruild wordt voor het Franse territorium. Met produits du terroir, uiteraard.

Laptopje gaat mee, en het fototoestel ook. Is er een heuse culinaire beleving (de kans is vrij groot) én er is Wi-Fi beschikbaar in het tijdelijke optrekje, dan zet ik nog wel eens wat online. Bijvoorbeeld een home made super gezonde en super lekkere ratatouille met groentjes van de lokale markt. Of een foto van een bakkersvitrine, dat kan ook 🙂

De stress vloeit nu langzaam weg, er staan hier allemaal ingepakte spullen om me heen, mijn laatste klanten jagen me op stang met onmenselijk dringende zaken die écht nog moeten afgehandeld worden en ik zit een tekstje te bedenken wat ik morgen op mijn antwoordapparaat zal zetten.

En bak een broodje, om boterhammen van te snijden als pick nick tijdens de rijs….euh, reis natuurlijk. Met “biologisch dynamisch volkoren tarwemeel” van Commandeursmolen Demeter. Een mond vol, en meteen ook een ontdekking – leuke site trouwens. Boke met wat beleg en een fris slaatje, ergens op een bankje zaterdagmiddag in de zon ter hoogte van ongeveer Dijon. Zie het al compleet zitten.

Demeter

Deeg

 • 300 gr volkeren tarwemeel Demeter
 • 100 gr licht roggemeel Shipton Mill
 • 100 gr bise – Borsa
 • 11 gr gedroogde gist
 • 320 ml lauw water
 • 1 KL oersuiker
 • 10 gr grof zeezout
 • 2 gr bicarbonaat
 • 2 EL olijfolie

Vulling

 • 50 gr gebroken sesamzaadjes
 • 50 gr pecannoten

Werkwijze

 • Meng de meelsoorten met de droge gist en de suiker, start het kneden en voeg in verschillende fases het water bij, tot het deeg voldoende vorm begint te krijgen
 • Het zout toevoegen, dan de olie
 • Kneed machinaal ongeveer 10 minuten, daarna nog 5 minuten manueel – voeg eventueel nog enkele druppels water toe indien de deegsubstantie te droog lijkt
 • Bol het op en laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
 • Laat ongeveer 50 minuten rijzen in een met roggemeel bebloemde rijsmand, goed afgedekt op een warme plaats
 • Sla het deeg door, strooi er de pecannoten over en plooi drie zijden naar binnen. Druk goed aan en deel in twee stukken. Leg ze op mekaar, druk goed aan en verdeel opnieuw in twee gelijke stukken. Doe dit drie tot vier maal.
 • Bol het deegstuk langwerpig op en laat opnieuw 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek.

DemeterDemeter

 • Schik in een blauwmetalen bakvorm, goed beboterd en met bloem bestrooid
 • Wentel het deeg in licht roggemeel en schik het in de vorm
 • Snij in met een motief naar keuze

DemeterDemeterDemeter

 • Laat 90 minuten rijzen, goed afgedekt op een warme plaats
 • Bak af in een warmeluchtoven op 230 graden, voorzien van wat stoom en daal de temperatuur naar 210 graden. Totale baktijd: 35 minuten
 • Laat afkoelen op een roosterDemeterDemeterDemeter