Tags

Het is eens wat anders, toegegeven, zo ’s avonds om half elf in korte broek en  T-shirt op een terras te zitten bloggen, met als enige achtergrondgeluid de krekels – die overigens in hun beste Frans van katoen geven.

Le MazetColonzelleColonzelle

We zeggen en schrijven het dorpje Colonzelle, en ware het niet dat er een oud Romaans kerkje hier op amper 500m staat, het zou godvergeten zijn. Welgeteld 501 inwoners, maar waar die zijn, is me zowaar een raadsel. “Le calme” is hier een begrip wat nog nooit dergelijke proporties heeft gehaald.

Deux chevauxLe Mazet

Wat doet de vluchtende en onthaastende stadsburger op een zonnige ochtend in een ongerepte, adembenemende “terroir” als de Drôme? Hij gaat naar een marktje. In Grignan dan nog wel, waar – als ware het bij toeval – een jaarlijkse samenkomst was van lokale boeren om hun producten aan te prijzen. Iets waar ze trouwens wat mij betreft alvast niet echt veel moeite moesten voor doen. En kijk eens aan, er was zelfs heuse toile cirée te koop…

toile cireeGrignanGrignan

Het is het seizoen van de aardbeien en de “violettes”, een aspergesoort typisch voor de streek. En met het vooruitzicht van een aantal verfrissende duiken in het zwembadje, dacht ik, “tiens, zo’n “aspergeken” als avondmaal kan nog wel eens smaken.

Recept (voor 2 personen)

 • Koop 1 kilo fijne violette-asperges en verse bladpeterselie op de markt
 • Voorzie een tweetal grote, nieuwe aardappelen
 • Pluk was verse Rozemarijn (steek even de straat over) en neem de jonge, bovenste blaadjes
 • Gebruik een lokale, Vierge Extra olijfolie (liefst Sicard Père & Fils)

Sicard

 • Krijg van de buur enkele mooi gevormde, geurige sjalotten
 • Schilfers Parmezaanse kaas

Werkwijze

 • Schil de Violettes met een dunschiller en kook ze kort gaat in ongezouten water
 • Schil de aardappelen, versnijd in blokjes en kook ze beetgaar
 • Verhit enkele EL olijfolie en bak de aardappelblokjes kort aan, voeg meteen de gesnipperde sjalot en de fijn geknipte verse Rozemarijn toe – laat even kleuren

Romarinsjalot

 • Besprenkel de vers gekookte Violettes met wat olijfolie, strooi er de gehakte bladpeterselie en wat parmezaanschilfers over
 • Dien meteen op en drink er een lokale Rhône-wijn bij.

SicardViolettesViolettes

Luister nog wat naar de krekels, denk niet aan het thuisfront en stort je roekeloos in de armen van Morpheus.

Blogging