Tags

,

De authentieke Franse kaasboeren zijn zowel letterlijk als figuurlijk mateloos abundant, en dat is dan nog zacht uitgedrukt. Probeer een “stukje kaas” te vragen aan een rijk gevuld kraam en je krijgt een dubbel resultaat: een knoert van een stuk Cantal uit Aubrac (bijvoorbeeld) en zo vlug als de bladeren van de bomen in deze herfst waaien de pertinente vraag “et avec ceci monsieur?” – je in het achterhoofd realiserend dat er in feite al voor 14 dagen voorraad kaas in huis is met de eerste “coupe” alleen al.

Pain CantalPain Cantal

Maar soit, op de zesmaandelijkse Foire van Duinkerke kennen ze er wat van, op velerlei gebieden overigens. Een weekend lang al wat één groot culinair festijn is, van honing uit de Pyreneeën tot saucissons de Savoie, van de 1ières Côtes de Blaye tot ronduit exquise Corbières, van Calvados recht van de appelboerderij tot Cantal. Het mes erin en twee forse stukken mee naar huis gebracht, waarvan er vandaag een gedeelte in mijn broodje verdween. Kon het ook anders, net terug van een indrukwekkende dagvullende wandeltocht van Wissant naar Cap Gris Nez en terug, zeggen en schrijven 25 km in de kuiten. En of we het gevoeld hebben.

WissantWissantWissant

En ook in Belgenland wordt het steeds herfstiger, en als de mistige avond valt en de huiselijkheid lokt, mag af en toe  de warme, gezellige geur van vers gebakken brood niet ontbreken. Denk ik gewoon maar. Soberheid alom de laatste maanden, maar tenslotte kruipt het bloed waar het niet gaan kan, of zou het dan toch sterker dan de mens zelve zijn? Niks verleerd, het kneden terug voelbaar en met schwung in handen en bovenarmen, een fors brood de oven in. Meer moet dat – wat mij betreft althans – écht niet zijn…

Zevergem

Deeg

 • 100 gr fijne rogge (gewoon van Delhaize, stel je voor)
 • 100 gr vol tarwe (van Sjaak, of beter, van de molens De Eendracht)
 • 400 gr Tipo 0 Italiaanse witte tarwe
 • 11 gr droge gist
 • 380 ml lauw water
 • 1 KL rietsuiker
 • 35 ml fijne olijfolie
 • 11 gr zeezout
 • +/- 120 gr grof verbrokkelde Laguiole Cantal

Werkwijze

 • Meng de bloemsoorten (zeef de witte tarwe) en meng er het droge gist onder
 • Start het kneden met het water, voeg suiker, olijfolie en tenslotte het zout toe
 • Kneed ongeveer 7 minuten machinaal, daarna nog 6 minuten manueel
 • Bol het deegstuk kort op, laat even rusten, en schik het in een met olijfolie ingevette metalen kom.
 • Eerste rijs 30 minuten, op een warme plaats, afgedekt met een vochtige handdoek
 • Sla het deeg door, plooi het, rol en bol het op
 • Sla met vlakke hand terug plat (dikte ongeveer 2 cm) en strooi er de verbrokkelde kaas over

Pain CantalPain Cantal

 • Versteek en verleg minstens 6 tot 8 keer om de kaasbrokjes goed te verdelen
 • Bol dit keer zeer stevig op, tot er geen scheuren meer in de korst te zien zijn

Pain CantalPain Cantal

 • Laat even rusten en schik het op een bakplaat met bakpapier bekleed
 • Snijd het deegstuk kruislings in en bebloem met witte tarwe

Pain CantalPain Cantal

 • Tweede rijs: 60 minuten op een warme plaats, onder een vochtige handdoek
 • Verwarm de traditionele oven en bak gedurende 35 à 40 minuten op 210 graden (voorzie eventueel wat vocht)

Laat volledig afkoelen op een rooster, geniet van de beloftevolle geur en snij er lange boterhammen van.

Pain CantalPain CantalPain CantalPain Cantal

Hoewel de Côte d’Opale Normandië nog niet is, heeft dit broodje zowaar een wat Normandische look – al zijn de ingrediënten nogal van diverse pluimage. Toch mooi, voor zo nog maar pas terug van weg geweest te zijn? De smaak te pakken en al kriebels voor het volgende…?