Tags

,

Terwijl de ovens dan toch warm staan, meteen een broodje voor bij de kaas, om maar iets te zeggen. Zachte op zoute toets, of omgekeerd, kan nooit fout gaan. Het ene timertje loopt hier af na het andere (ik ben de jongen uit het winkeltje in Maastricht voor eeuwig en drie dagen dankbaar) synchroon de afgemeten rijs-, voorrijs-, rust- en baktijden schril doch met grote overtuiging aankondigend. Een bakkersatelier in een stipte planning, net echt.

In feite niet eens zo’n stom idee, als een mens dan toch bezig is en ondergedompeld in de zelf verzonnen al dan niet haalbare recepten, fantasietjes, culinaire zijsprongen,dito scherpe bochten en ongeoorloofde experimenten (wie draait er nu spinazie in zijn brood? De Russen, ja, de Russen).

Spectaculair of breaking om het in gangbare termen uit te drukken, is het tweede baksel van deze avond niet bepaald, en we hebben het al wel vaker gehad. Anderzijds, een lekker notenbrood is nooit ver weg. Beetje anders in mekaar gestoken dit keer, en ‘tuurlijk nooit twee keer hetzelfde, zo zijn we nu eenmaal.

Nu het avondlijke bakkersatlier hier op dubbele volle toeren draait – het ene na het andere, oven in, oven uit – lijkt het wel of de broden zich beter “voelen” bij en met mekaar – natuurlijk verbeeld ik me dat, hoewel, het valt me op dat ze makkelijker rusten, rijzen, genieten van de warmte en de goede zorgen, het gezellig baksfeertje wat heerst, de bloem van de buurman opsnuiven en naar mekaar timers liggen te luisteren. Zouden ze durven lonken, de snoodaards?

Het mag, wat mij betreft, een wedstrijdje onder broden, ze zwellen naar mekaar toe, alsof het om ter eerst in de oven is. Benieuwd wie morgen winnen zal.

Noten-cranberry

Deeg

 • 100 gr havermeel
 • 50 gr fijne rogge
 • 100 gr voltarwemeel
 • 10 gr droge gist
 • 250 gr witte tarwebloem tipo 0
 • 50 gr lijnzaad, gebroken
 • 11 gr fijn zeezout
 • 2 EL yoghurt
 • 250 à 300 ml lauw water
 • 35 gr malse boter, in blokjes
 • 1 EL honing (ik heb er nog uit de Pyreneeën…)
 • 100 gr cranberry’s (een kwartiertje geweekt in lauw water, daarna in bloem gewenteld)
 • 150 gr grof gehakte notenmengeling

Werkwijze

 • Meng de bloem, het lijnzaad en het meel met de droge gist
 • Voeg er de 2 EL yoghurt bij en start het kneden
 • Vervolgens water, boter, honing en het zout
 • Kneed niet te lang door in de machine, en doe de rest manueel: probeer tot een soepel en vrij rekbaar deeg te komen door druppelsgewijs water toe te voegen. Dat gaat best bij het manueel kneden. Het deeg mag niet meer “scheuren” bij het opentrekken
 • Vorm stevig op en laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
 • Geef een eerste rijs van 35 minuten

Noten-cranberryNoten-cranberry

 • Sla het deeg door en verdeel er de noten en de cranberry’s over
 • Plooi driezijdig op, rol op en versteek een aantal keer om alle ingrediënten mooi te verdelen
 • Bol mooi op en vorm iets langwerpig
 • Laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
 • Vet en bloem de blauwstalen bakvorm in
 • Wentel het deegstuk in havermeel en schik het in de bakvorm
 • Dek goed af en laat 60 minuten rijzen op een warme plaats

Verwarm de traditionele oven op 220 graden en bak af gedurende 30 à 35 minutenCranberry-notenCranberry-notenCranberry-notenCranberry-noten

 

Ontvorm onmiddellijk en laat afkoelen op een rooster