Tags

, ,

Met de heugelijke melding nog vers nazinderend in het achterhoofd dat we met ingang van heden voor 25% minder bedreigd zijn, vond ik een tricolor-broodje in feite niet misstaan. Als de staatsveiligheid zich dermate uit de naad weet te werken dat we met z’n allen van een 4 naar 3-level stappen om te riskeren van omver- op- neer- of platgeblazen te worden, kan een mens al bijna niet anders doen dan jubelend een broodje ter-ere-van in mekaar te steken. Les honeurs d’Etat. Want 1/4de, da’s een pak, da’s in bakkerstermen zelfs niet meer of niet minder dan ontzettend véél, want probeer je maar eens voor zo’n hap in je ingrediënten te vergissen. Neen, 25% zout méér in een brood of 25% minder suiker in een quatre quarts, man, dat proef je en dat zal je voor de rest van je dagen geweten hebben, daar kan geen mens onderuit. Dus vermits we ons nu ruim meer op ons gemak voelen dan zeg maar gisteren, kan de sfeer voor een broodje niet anders dan uitstekend zijn.

Hoewel, ik moet eerlijk toegeven, bij het samenstellen van het deeg ben ik toch wel wat driest met de natte vinger en volgens de plaats van de muts te werk gegaan – de kastdeuren in de keuken wijd open: wat haver leek me leuk, wat spelt om te compenseren met de Durum/tarwe, zelfs een beetje tipo 00 om de vele vezels wat in evenwicht te brengen. En het zakje “goudblond lijnzaad” in de bio-winkel wist de inspiratie voor een tricolor meteen op de juiste toon te brengen. Maanzaad voor het zwart en gebroken lijnzaad ziet er donkerrood uit, waardoor het eerbetoon aan onze fiere, dappere driekleur compleet was. En of ie het verdiend heeft!

Hoe dan ook, nu de wereld éindelijk weet waar België ligt en onze internationale reputatie voor eens en voor altijd gemaakt is: dit is een leuk en geslaagd broodje, zalig openbarstende korst in de oven, beetje klassiek-weg en zonder veel poespas, niveau drie kan het best verdragen – en een beetje beste beuter ook.

Deeg

 • 100 gr harde Durummeel
 • 100 gr havermeel
 • 100 gr voltarwe
 • 100 gr witte tarwebloem, tipo 00
 • 100 gr speltmeel
 • 9 gr droge gist
 • 12 gr fijn zeezout
 • 320 ml lauw water
 • 2 grote EL yoghurt
 • 1 KL rietsuiker
 • 30 ml sesamolie

Goudgeel en gebroken sesamzaadjes, blauwmaanzaadjes (graines de payot): van elk 50 gr + een beetje voor de afwerking

TricolorTricolor

Werkwijze

 • Meng de bloem- en meelsoorten en de droge gist
 • Voeg het water toe en start het kneden
 • Voeg meteen ook de zaadjes toe, daarna de yoghurt, de olie en het zout
 • Kneed tot een soepel deeg, voeg mogelijks wat meer water bij (door het speltmeel)
 • Laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
 • Schik in een geoliede metalen kom, dek goed af en geef een eerste rijs van 35 minuten
 • Sla het deegstuk door en vlak het met de hand tot een dikte van ongeveer 3 cm
 • Vouw driezijdig op, en rol stevig op – niét opbollen
 • Rol zachtjes uit tot een lengte van ongeveer 35 cm en laat weer 10 minuten rusten
 • Wentel het deegstuk goed in voltarwe- of speltmeel en schik het op de bakplaat
 • Snijd een aantal keer in, besproei met de plantenspuit en strooi er de zaadjes over
 • Laat 90 minuten rijzen, goed afgedekt op een warme plaats
 • Verwarm de heteluchtoven voor op 230 graden en giet wat water in de onderste bakplaat
 • Schuif het brood er in en bak 35 minuten, de temperatuur dalend naar 210 graden na 10 minuten
 • Geef op het einde van de baktijd enkel nog boven- en onderwarmte gedurende 5 minuten extra.
 • Laat volledig afkoelen op een rooster

TricolorTricolorTricolorTricolor