Kunnen de anglofielen, heuse Britten, Angelsaksen en/of zelfs de historische Engelandvaarders onder ons me a.u.b. even ter hulp snellen? Het is nogal belangrijk, in die mate zelfs dat het risico hier in de nabije toekomst zou kunnen ontstaan dat de nobele deegstukken bengelend aan mijn kneedhaak compléét the fog ingaan. Zelfs genesteld onder mijn nagelnieuwe leeslamp en snuisterend in lijvige naslagwerken (Encyclopedia Britannica, Bibliotheek van Efeze en Wikileaks) niet écht gevonden wat ik zocht. Spoons!!!
Het verhaal gaat zo: eergisteren ergens in hartje Gent op een shop uitgekomen die heuse Doves Farm Yeast verkoopt, in droge vorm weliswaar en netjes clean in een vacuüm pakje. Onweerstaanbaar, dat soort dingen, je schraapt er gewoon je laatste kleingeld voor bij mekaar, toch? En me er meteen een romantisch-functioneel bokaaltje bij aangeschaft, omdat dergelijke kleinoden nu eenmaal met de nodige elegantie op het schap dienen gestald te worden.
Edoch, Britse maten, gewichten en eenheden zoals ze zonder enig schaamrood op de verpakkingen vermeld worden zijn a) niet evident en b) niet wars van enig chauvinisme, het is te zeggen en namelijk:
- 1 tsp:
- 1 dsp
- 1tbsp:
Die teaspoon en die tabelspoon nog tot daar, maar hoeveel gram van wàt gaat er in? En die gangbare koffielepel van bij ons, telt die ook nog mee, of is dat doodsimpel een tea spoon?
Van mijn Doves Farm Yeast mag ik volgens de verpakking immers 1 tsp per 500gr bloem gebruiken, maar netjes afgewogen met een volle koffielepel van bij ons geeft dat zowat 4,5 gram. Een dessertlepel haalt zowat 9 gram – leek me logischer voor droge gist (2% van de bloem/meel), nee?
Hoe dan ook, “il faut vivre dangereusement” heeft een illuster iemand ooit geboekstaafd, dus voor mijn broodje Couronne Serrana de gok gewaagd op 9 gram Yeast.
Wat het brood zelf betreft – het is inmiddels al voor 90% op en uitgedeeld – werd er tijdens een fikse Scheldewandeling gister namiddag (dreigende wolken in het zwerk, loeiende wind door de populieren, schuimvlokjes op het water) flink over nagedacht: een rond brood met een gat erin moest het worden, en vermits zondag, met de ingrediënten die in huis waren. Zo hebben we het graag, de zelfopgelegde condities om aan de slag te gaan. Al wil ik anderzijds ooit ergens nog eens een bijscholing Engelse dictie gaan volgen om het woordje “dough” uit te spreken zoals het moet en hoort.
Deeg
- 200 Semola / Durummeel of een andere harde tarwe
- 100 gr voltarwe
- 200 gr tipo 0 bloem
- 9 gr Doves Farm Yeast
- 320 ml lauw water
- 30 gr malse boter
- 10 gr fijn zeezout
- ½ csp rietsuiker
Vulling
- 80 gr Parmezaanse kaas (gemalen of in schilfers)
- 150 gr Serrano-ham, in fijne julienne versneden
Werkwijze vulling
- Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak de stukjes ham zeer kort aan
- Laat even afkoelen en meng er dan de kaas goed onder
- Zet weg
Werkwijze deeg
- Meng de bloem/meelsoorten met de droge Yeast
- Voeg water, boter, suiker en tenslotte het zout toe
- Kneed machinaal gedurende 8 minuten, daarna nog 8 minuten met de hand (hou het vochtgehalte goed in de gaten, voeg nog water toe tot er een zeer soepel en bijna kleverig deeg ontstaat)
- Laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
- Geef een eerste rijs van 35 minuten, goed afgedekt op een warme plaats, het deegstuk geschikt in een ingevette metalen kom
- Sla door met vlakke hand en knuisten en strooi er de Serrano/Parmezaan-mengeling over
- Plooi driezijdig en rol stevig op
- Rol het deegstuk met twee handen mooi glad uit tot een lengte van ongeveer 60 cm en tracht overal een gelijke dikte te behouden
- Laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
- Plaats een rond kommetje (diameter ongeveer 15 cm) op de voorbereide bakplaat en leg er het deegstuk rond.
- Druk de uiteinden goed tegen mekaar, gebruik wat water om ze te “souderen”
- Geef een tweede rijs van ongeveer een uurtje, goed afgedekt op een warme plaats
- Haal 10 minuten voor het einde van de rijs het kommetje weg (met de open kant naar boven is makkelijker, maar dan moet de bodemdiameter 15 cm zijn. Met een serveerring zou ook gaan, hoewel de rijs zich dan over de ring heen gaat zetten)
- Verwarm de heteluchtoven voor tot 230 graden, voorzie wat stoom en schuif het brood erin. Daal de temperatuur na 10 minuten naar 210 graden en bak verder af op totaaltijd 30 minuten
- Laat volledig afkoelen op een rooster
Letterlijk en figuurlijk ronduit zàlig brood
Danny,
De Engelsen zijn meetkundig achterlijk. Alle echte english recipes spreken over teaspoons en tablespoons, maar ook cups en barrels zijn hen niet vreemd. Dan is er nog een verschil tussen US en UK teaspoons…
EEN website voor dit alles. Ik gebruik hem wekelijks: metric-conversions.org
Daar vind je alles wat jouw metrische geest belieft.
your doughfully
Pierre
Ik zie dat Pierre je al met je eerste probleem heeft geholpen, dat was ook trouwens helemaal niet mijn ding. Voor de uitspraak van “dough” meen ik me te herinneren uit onze PHTI-tijd dat het gewoon uitgesproken wordt al “do”, zoals do-re-mi maar dan een beetje op zijn hollands, met een lichte w op het einde. Jaak, ben ik juist? Maar de engelse medebloggers zullen het wel beter kunnen 🙂
En niet te vergeten, je brood ziet er heerlijk en feestelijk uit.
Tot vrijdag!
Danny,
Ik begrijp je probleem met de spoon’s en al die andere maten. Wij in Nederland houden ons aan het SI-stelsel, dat stond ooit in een brochure van SHELL. Dus hebben we het voor Massa(m)(ander woord voor gewicht) steeds over. Het kilogram is de eenheid van massa; het is gelijk aan de massa van het internationale
prototype van het kilogram. Een afgeleide is het gram en dat kan ik goed begrijpen. Het vorige stelsel was ons opgelegd door ene Napoleon van Bonaparte, ook toen bakten we met grammen.
Haat tegen de Britten heb ik niet, uiteindelijk hebben zij geholpen om die Duitse man met die snor uit ons land te verdrijven(Capitilatie Wageningen, 10 mei 1945) De meeste nederlanders en ik dus ook hebben onze vrijheid aan deze mensen te danken, dus onthoud ik me van commentaar op hun stelsel van maten en gewichten.
Tsja, de tablespoon e.d. kwam ik ook tegen, ik kan er niets mee, het is een inhoudsmaat, water is bv 7 gram, maar wat met bv suiker of meel, je gaat altijd mis. Vroeger rekende ik het om, tegenwoordig doe ik dat met Google’n.
Een zeecontainer is 10, 20, 40, of 45 feet lang met diverse hoogte- en breedtematen. Een feet is 0,3048 meter en over de hele wereld(global) is ons hele leven daar op aangepast, schepen, auto’s, treinwagons, laadkranen en losinstallaties, alles is aangepast, maar ik weiger om engelse maten in mijn keuken toe te passen. Mijn oven werkt ook gewoon op Celsius en niet op kelvin of Fahrenheit. Dat weigeren is mijn vrijheid, dat is mijn alles: Liberté, égalité, fraternité!! Ik eet mijn karbonade en om 12:00 en 17:00 apero met een lekkere Pastis de Marseille.
Het brood: Wij lkunnen het blog niet meer bijhouden, ik zet deze recette, receipt, Ricetta, rezept op mijn recptenlijst(ToDo)
Mikette, groet van Jaak
Dom of fout? 10 mei moet zijn 5 mei 1945. Die dag heet sinds die datum bevrijdingsdag, nadat de capitulatie tussen de gealllieerden en de bezetter op 4 mei 1945 op de Luneburgerheide werd ondertekend.
Wat een levendige reacties op deze maten en gewichten-kwestie, doet me zowaar plezier, al geraken we er inderdaad niet meteen aan uit, zoveel is duidelijk. Naar het schijnt zou er een informatieronde op gang zijn bij heuse UK-inwoners in Reading (en tevens ervaren bakkers), dus benieuwd wat het advies aan de bron geven zal.
Het soortgelijk gewicht is en blijft een heikel punt: mijn 9 gram van deze Engelse Yeast waren straffer dan bijvoorbeeld 10 gr Bruggeman droge gist. En ondanks bakkers houden van netjes en stipt af te wegen, toch blijft de factor “ervaring” de doorslag geven, zo blijkt. Of anders gesteld: vertrouwen op het vertrouwde.
Het is wel leuk – en boeiend – om nieuwe producten (en spoons en cups) te leren kennen, maar ik sluit me gezwind aan bij Sjaak: als het goed moet zijn moet het ook juist zijn.
En toch…. Dagelijks wel lees ik een stukje of receptje in mijn “broodbijbel” (Ingram/Shapter – Veltman Uitgevers) en daar staan ovenbereidingen uit gans de wereld in, echt wel super. Wil ik binnenkort opnieuw een aantal dingen van uit proberen, en tja, de maten en gewichten zullen dan wel moeten kloppen natuurlijk 🙂
Bedankt voor de leuke polemiek ter zake, jullie zijn trouwe en aandachtige lezers !
Danny heb jij nog niet van die maat lepeltjes daar staat trouwens tabelspoon tbs op en zo, ik heb van school de richtlijnen gekregen van aantal gist zowel, vers als droge als instant gist ik ga je die doorgeven als ik thuis ben na het weekend.
Je brood ziet er super en smakelijk uit.
Hallo Helma,
Het couronne-brood was héél vlug op, dus geslaagd 🙂 Neen, die maatlepels heb ik niet, zou misschien wel handig zijn want in mijn favoriete Broodbijbel-boek worden af en toe andere maten en gewichten gebruikt. En ons aller internet niet te vergeten natuurlijk. Stuur de info gerust door moest het je lukken, zou wel fijn zijn. Of zal ik het komen halen, want ben morgen en zaterdag in mijn home-provincie 🙂