Niet te veel literatuur of vertellementen voor deze avond, want er ligt nog te veel achterstallig leesvoer onder de nieuwe lamp te wachten. Wel zin in wat vers kneed- en bakwerk, want het Ricotta-brood is al de deur uit. Benieuwd of er commentaren zullen volgen, persoonlijk vond ik het super geslaagd (reden waarom het ook meteen de deur uit moest, gewoon om kordaat te vermijden van het zelf helemaal rustig weg naar binnen te spelen…).
Kerstmarkten doen op zaterdagnamiddag blijkbaar gouden zaken zo op het eerste zicht te zien, of tenminste, als “veel volk” een parameter kan zijn voor “goede verkoop”. Smulkramen zijn alvast in de meerderheid, veel liefde moet nog maar eens door de maag, heb ik de indruk. En aan diverse vensterramen hier in de stad die het ganse jaar door stil en rustig en onopvallend zijn, pinken nu meer en meer lampjes en glitters en staat er een versierde boom om ter mooist te wezen. Ja, het nadert.
Ik probeer wat simpele kaasbroodjes uit, wie weet als voorbereiding voor feestelijk gedruis, en als ze lekker zijn, komen ze bij wijze van toeval nog wel aanvullend op een of ander eindejaarsmenu terecht – maar die pretentie hebben ze voorlopig niet.
Deeg
- 100 gr roggebloem van de Bisschopsmolen in Maastricht
- 200 gr witte tarwebloem, tipo 0
- 150 gr witte tarwebloem, tipo 00
- 11 gr fijn zeezout
- 40 gr boter op kamertemperatuur, in blokjes
- 225 ml lauw water
Gist
- 4 EL witte bloem
- 4 EL lauw water
- 1 KL suiker
- 15 gr verse gist, verbrokkeld
Meng tot een los papje en zet 20 minuten afgedekt warm weg
Vulling
- 150 gr gerookte hesp of spekjes, grof versneden
- 150 gr gruyèrekaas
Werkwijze
- Meng de bloemsoorten en voeg er het schuimende gistmengsel bij, in een putje in het midden. Dek dit af en laat even staan
- Start het kneden: 6 minuten machinaal, 6 minuten manueel. Begin met het water, daarna de boter, tenslotte het zout
- Laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
- Geef een eerste rijs van 30 minuten, goed afgedekt in een ingevette metalen kom
- Sla het deeg door, plooi en rol het op, laat even rusten
- Weeg het deegstuk en steek er gelijke delen van 100 gr af (8 + 100 gr)
- Sla de stukjes plat, strooi er wat kaas en hesp over en rol elk deeltje stevig tot een worstje van ongeveer 15 cm à 20 cm
- Wentel elk worstje nog even kort door de kaas
- Leg twee deegworstjes naast mekaar en vlecht ze samen
- Schik op de voorbereide bakplaat
- Laat opnieuw 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
- Dek goed af en geef een tweede rijs van 90 minuten
- Klop een volledig ei op met 2 EL koud water en strijk er de broodjes mee in – bestrooi desgewenst nog met wat extra kaas
Bak ze af in een traditionele oven op 220 graden gedurende 35 minuten (als ze te vlug kleuren, bedek ze luchtig met een vel aluminiumfolie)
Laat volledig afkoelen op een rooster
Die broodjes mag je altijd meenemen als we samen oudejaarsavond vieren. Dan mag de broeksriem een gaatje losser toch?
Die broodjes zien er smakelijk uit, de samenstelling geeft een goede smaak. Maarrrrr…. zijn ze lekkerder dan oer-hollandse oliebollen? Gaat u een traditie elimineren, gelijk ons Sinterklaasfeest. Die man met die baard en bellen op- die arreslee, die bestaat niet!
Nee Jaak. Wie zegt hier dat wij een traditie elimineren… met de kleinkinderen naar “het huis van de Sint geweest” in Duinrell en in Maastricht met Danny taai taai en pepernoten gekocht. Maar in België wordt oudejaar iets bourgondischer en meer culinair gevierd dan bij jullie. Oliebollen zijn heerlijk maar niet om 12 uur ’s nachts. Wij eten dat ’s middags bij de koffie of op de kermis.
Miquette, mijn mening is helemaal bijgesteld. Sorry, dat ik dat zo schreef. Verrassing dat jullie zo op NL georienteerd zijn. Maastricht is inderdaad een mooie stad, het Vrijthof en de rest van het oude centrum. Voor ons is Maastricht weer ver, maar zeker ook de moeite waard, gelijk Gent en omgeving.
Groet, SSSSSjaak
Dames en heren, het behoeft geen betoog: Sinterklaas moet blijven, Zwarte Piet ook, Maastricht is een fantastische stad aan de Maas, en Gent eentje aan Leie en Schelde. Oliebollen zijn bij ons smoutebollen en eten we alleen warm op een kermis. Pepernoten uit Holland zijn niet te overtreffen! Een knipbrood kennen we niet zo meteen, en een bakblik is bij ons een bakvorm. En Sjaak is hier gewoon Jaak, of zelfs Jacques, erger nog :Tsjok in het Gents 🙂 Hoofdzaak is dat we mekaar begrijpen en gezellig verbroederen in smakelijke authentieke receptjes. Want wie braaf is krijgt lekkers en wie stout is de roe – dààr zijn we het over de landsgrenzen heen alvast over eens!
Natuurlijk Danny, we houden het gezellig. Ik wou alleen maar aan Sjaak laten weten dat ik de vlaamse tradities in ere houd. Ik ben wel geboren en getogen in Den Haag en heb daar een super jeugd gehad, toch ben ik volledig geïntegreerd en heb alle gewoonten en de taal van België aangenomen. Maar in mijn hart blijf ik toch nog een stukje hollands hoor. En Zwarte Piet kan voor mij niet zwart genoeg zijn.
Miquette, Danny,
Ik denk dat de juiste termen boven zijn. Mooi dat de deze lijn er is.
Het volgende recept staat al weer voor, het wordt weer druk deze week.
Groet
Tsjok