Tags
Met een titel als deze veeg je naturlijk véél onder de mat, en je kan er alle richtingen mee uit – een geslepen en makkelijk begin. Brood van de tweede nieuwjaarsdag of het tweede brood van dit nieuwe jaar? Aftikken op de laatste optie, er was vorige zondag al een vezelrijk zonnebloempittenbroodje wat door de lekkerte zelfs dit blogje niet heeft gehaald.
“Ientje mee suiker en ientje mee zièm” is dezer dagen een veelgehoorde Gentsche uitspraak rond vrolijke, olijke, gezonde wensen. Daterend van verre tijden toen de peperkoek nog rijkelijk met suiker bestrooid werd, en in het beste geval met honing besmeerd. Zoet heeft ons al eeuwenlang zoet weten te houden.
En ik wou zo graag heuse, huiselijke, artisanale peperkoek bakken, zo van die echte met fijne roggebloem, parelsuiker en geurige kruiden, het receptje zit me helemaal kleverig-dansend in de kop. Maar kijk, de goede voornemens rijden me genadeloos het gras voor de voeten, want op mijn badkamer staat er een weegschaal die tegenwoordig al even boze en zure ogen opzet bij het schuchter ochtendlijk betreden als een controlerend geneesheer tijdens een welwillende BM-consultatie.
We pommaderen de goede voornemens met liefde en bedekken ze met de mantel der onschuld – als dàt geen mooie aanzet is voor een vruchtbaar bakjaar. Te zeggen, te schrijven en te weten dat er totààl onverwacht en tot mijn grote, haast verbijsterende verbazende vrolijkheid een nagelnieuwe, glimmende blauwstalen bakplaat onder mijn kerstboom lag. Vreugde alom, zoveel attentie werd niet verwacht en het is bovenal een ab-so-lu-te meerwaarde voor de thuisbakker die de pap moet koelen met een gewoon fornuis en dito oven die soms venijnig onbetrouwbaar blijkt.
Dat allemaal samen: een lichte zoete toets in een gezond brood, kijk eens aan hoe mooi we weeral uit de startblokken gaan, wie doet beter? Geen gram witte tarwebloem voor onze tarwebuik, enkel zo wat luttele, miezerige, schamele, petieterige chocoladeparels (schattig pépites genoemd in het Frans – wie, oh wie kan weerstaan?) erbij en zuiver cacaopoeder.
Special thanks vanwege het blogje dit keer voor Anneleen, mijn professionele webmaster die ganser dagen zwoegt op de home site van Charco, doch me off the record en even ontsnappend aan alle sérieux van ons noest beroepsmatig project , wat tips mee gaf om LTC op te fleuren met betere fotopresentaties – het oogt weeral wat mooier. Waarvan akte en in cold turkey bij deze onderworpen aan uw kritisch, keurend en genadeloos oog. Zou ik meteen een poll toevoegen om bij de aanvang van dit nieuwe heugelijke bakjaar de mening van de lezers te vragen? Nietes.
Recept
- 100 gr roggemeel van de Bistmolen in Maastricht (de laatste grammen, driewerf helaas)
- 200 gr bio-voltarwemeel uit de gezonde winkel
- 200 gr bio harde durummeel, ook al uit dezelfde gezonde natuurwinkel
- 2 KL goed gezeefd cacaopoeder
- 30 ml zachte olijfolie of 30 gr malse boter
- 10 gr fijn zeezout
- 3 gr bakpoeder
- 1 gladgestreken EL rietsuiker
- 10 gr droge gist
- 300 ml lauwe, halfvolle melk
- 200 gr pépites de chocolat ofte bakvaste chocoladeparels
Werkwijze
- Meng de meelsoorten, het cacaopoeder, de suiker, het droge gist en de 3 gr bakpoeder
- Warm de melk op tot lauw
- Start het kneden met de melk, voeg er de vetstof (olie of boter – kamertemperatuur) aan toe, dan het zout
- Kneed tot een soepel, iets kleverig deeg – voeg indien nodig nog wat druppels water toe
- Bol het deegstukje op en laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
- Geef een eerste rijs in de rijsmand gedurende ruim 45 minuten (het is een erg vast deeg), snij het zelfs vooraf kruislings even in
- Sla het deeg door, verdeel er het grootste gedeelte van de pépites over, plooi driezijdig en rol op, verdeel op elke helft de overige chocoladeparels
- Rol op en druk licht aan
- Steek het stuk door in twee gelijke helften
- Verleg/versteek meermaals om de chocoladeparels egaal te verdelen in de deegmassa
- Bol elk stukje stevig op en vorm het gelijkmatig langwerpig
- Geeft wat rust onder een vochtige handdoek: 10 minuten
- Tweede rijs ruim 90 minuten, de deegstukken naast mekaar geschikt op de ingevette en met bloem bestoven blauwstalen bakplaat – goed afgedekt op een warme plaats
Step by step:
- Bestrooi pas bij het enfourneren (wow… sjiek woord!! Zijn we nieuwjaar of zijn we het niet?) met wat witte bloem, voor de look and feel (als je dat doet voor de tweede rijs, droogt het deegstuk te veel uit – en met die rogge erbij hou je daar beter rekening mee).
- Laat de deegstukjes ongeveer 30 minuten rijzen, snijd ze dan in en laat verder rijzen
Oven: warme lucht, 220graden, afbakken gedurende 30 minuten
Afkoelen op een rooster.
Vele, leuke, warme, lieve wensen – ik vind het super niet vergeten te worden, wie niet? Zoveel terug. Ik hoop dat niemand van mijn dierbaren aan mijn nieuwjaarspen en dito postzegel ontsnapt is. En indien toch, bij deze: maak het chocolade-zacht-lekker-deugddoend.
Ik kan hem hier proeven Danny nog warm uit de over met beetje boter ( wel goede boter) hahaha Is weer een mooi recept.
Och Danny wel leven maar een keer en die weegschaal loopt niet weg.
Ze hebben je goed bedacht met de kerstkaartjes en snoep.
Nou de feestdagen hebben mijn ook geen goed gedaan ik ook 1 kilo erbij maar die gaat er deze week weer vanaf. Had aan de christoffeltaart gezeten mmmmm half bevroren en dan die oliebollen hahaha.
Ik wens iedereen hier een gelukkig, gezond 2016 toe en dat we hier nog lang mogen water tanden van Danny zijn overheerlijke bak kunsten.
Helma,
Ik doe mee met je goede voornemen: die extra kilootjes moéten er dringend terug af! Binnenkort weer fietsen en nordiccen en grote wandelingen gaan maken, en dan zal het wel lukken. Voorlopig staat er voor vanmiddag wél een stukje van het chocoladebrood klaar voor de lunch 🙂
Waarde Danny,
“Olie of oliebollen”, dat is de vraag.
Door de stress van de feestdagen, heb ik u het recept van mijn OLIE-bollen vergeten. Bij de laatste jaarwisseling hebben we ook de bladzijde omgeslagen en zullen al mijn fouten vergeven zijn. Om te voorkomen dat ik het recept weer vergeet, stuur ik het op in dit blog. Het is wat aan de vroege kant, maar kan het nu loslaten, het is op tijd voor de volgende jaarwissel.
Voor het zover is, gaan we weer een jaar lang genieten van alle creaties van onze LTC-bakker.
Na deze samenvatting begin aan een “Schone Lei”. Gelukkig Nieuwjaar!!!
Het overheerlijke recept en de richtlijnen om het klaar te maken vind je in het bericht “Gans Holland bakt”
Hallo Sjaak,
Hartelijk dank voor je omstandige reactie én het super-recept van de enige-echte Hollande oliebollen. Waar we met z’n allen uiteraard dolblij mee zijn – ook al wordt het nog even wachten om ze weer eens te gaan klaarmaken. Omdat het bij het bericht “Gans Holland bakt” hoort, heb ik je reactie daar netjes ingeplakt, zo blijft het duidelijker (en makkelijker terug te vinden eind 2016!!) 🙂
Ja Danny hier gaan we weer voor een jaartje letterlijk of figuurlijk meegenieten van al het lekkers dat je uit je oven tovert. Dit chocoladebrood ziet er fantastisch uit, een variatie op ons boke met choco…
Wij genieten nog na van de laatste kruimels van jouw noten- en kaneelbrood en het allerlaatste stukje overheerlijke stilton.
De oliebollen kunnen we misschien massaal met carnaval maken.
Inderdaad een broodje wat niet zou misstaan op een feesttafel, al zeg ik het zelf. Zeer geslaagd recept, en met die chocolade erbij een mooi evenwicht in de meelsoorten en het zoet. Hmmm, welke kaas zou daar bij passen… ? 🙂 En ja, ben zelf ook wel benieuwd wat er dit jaar allemaal uit de oven gaat komen, hopelijk blijft de inspiratie even levendig als in 2015… En de bakker even actief!