Tags

, ,

We blijven in de vier vierden, netjes afgewogen, tot op gram en ei zo na. Swenst deze namiddag struinend door de winkelrekken van het klassieke zaterdagse shopping moment, het toevallige oog laten vallen op zo’n door onze generatie gekend en dus bijna eeuwenoud label in gekrulde letters waar op vurig rode achtergrond  “Del Monte” mee gevormd wordt. Ik weet dat ons moeder destijds hier een en ander mee deed, en dat het lekker was.

Dus inspirerend genoeg om dit keer de springvorm te vullen met een smeuïg, stevig doorgeklopt cake-deeg, met daarin zachtjes de stukjes “macedoine de fruit” doorheen gespateld, vooraf weliswaar goed uitgelekt, gedroogd in keukenpapier en gewenteld in fijne bloem. Op de bodem van de bakvorm een bakpapiertje, en daar een paar ananasschijven op van hetzelfde historische merk, om als het er echt op aan komt in de renversée het mooie dessin van boven te krijgen.

Suikerglazuur met citroen, goed opgeklopt met de handmixer en daarna met het nodige engelengeduld zo netjes mogelijk (!) (de termen “artisanaal” en “handgemaakt” laten gelukkig behoorlijk wat ruimte voor dichterlijke vrijheid) verdeeld op mijn toch wel vrij geslaagde taart. Al zeg ik het alwéér zelf!

Glazuur

  • Wit van één (groot) ei
  • 150 gr bloemsuiker, gezeefd
  • Sap van van ½ citroen

Werkwijze

  • Ontvet een mengkom met een heel klein beetje azijn, op die manier zal het eiwit beter opstijven
  • Klop het eiwit stevig op tot er pieken ontstaan
  • Zeef er de bloemsuiker over en meng met een spatel
  • Knijp er het sap van ½ citroen over en meng andermaal goed

Met het nodige geduld en spatelwerk krijg je dan ongeveer dit: