Tags
Sommige vrienden of vriendinnen weten me al eens te verrassen, met of zonder gelegenheid of al dan niet om een gebeurtenis wat kleur ofte verve mee te geven. Soms is dat dus allemaal niet nodig om bijvoorbeeld een zakje uitstekende witte, harde tarwe van de befaamde Molens Morreels-Limbourg uit Gooik cadeau te krijgen, wat me dus vorige zaterdag overkwam en in héél veel dank met de smile aanvaard werd. Met de Morreels-producten werd hier in het verleden nog wel eens gebakken, en het gaf telkens erg bevredigende resultaten. Aanbevelenswaardige grondstoffen zonder toevoeging, dus echt wel bloem en meel op de graat, zoals we het graag hebben. Zonder reclame te maken uiteraard, waarvan bij deze akte.
Een zonnige maandag en er al van ’s ochtends vroeg (nou ja…) zin in, zou dit een eerste scheut van het lentegevoel kunnen wezen? Denkend aan korte broeken om te gaan fietsen en foto’s maken van mijn bakingrediënten op een met zon overgoten eettafel, terwijl meteen een mooie poolish staat te rijpen, op de vensterbank uitaard, fijn afgedekt met een linnen doek en zicht op Sint Pieters, weinig poolish-en die zoiets kunnen verder vertellen.
Het zuivere rogge-brood blijf ik maar uitstellen, ik moet er nog eens zwaar overleg over plegen met bakkersvriend Sjaak, die weet er waarschijnlijk wel handig weg mee. Maar de eerste prille bloesems, bloempjes en ontluikende boomknoppen brengen me in de juiste stemming om het – ja ja – een aangepaste versie van het kleverige deeg moedig aan te pakken. En als je het in deze samenstelling rustig aan doet, stap per stap en goed afmeet, dan wil best wel een aangenaam deegstuk worden, geloof me vrij.
Nodig
Poolisch van 75 gr witte tarwe, 75 roggemeel, 3 gr verse bakkersgist en 150 ml lauw water. Laat ongeveer 6 uur goed afgedekt (donker) en warm staan
En verder
- 250 gr witte tarwe Molens Morreels-Limbourg
- 200 gr roggemeel
- 10 gr fijn zeezout
- 45 gr malse boter in stukjes
- 4,5 gr zuiver cacaopoeder
- 220 ml lauw water
(Het water is wat zoeken en aanvoelen tijdens het kneden: hou rekening met het vocht in de poolish en de yoghurt in de voorbereiding van de gist)
Gistbereiding: 12 gr verse bakkersgist opgelost in 3 EL youghurt op kamertemperatuur + 1 KL rietsuiker + 1 KL witte bloem. Laat een kwartiertje afgedekt staan
Werkwijze
- Meng het roggemeel met de tarwebloem, voeg in een kuiltje de poolish en de voorbereide gist toe, duw het kuiltje dicht en laat onder een handdoek een kwartiertje rusten
- Start het kneden op een laag tempo gedurende 15 minuten: voeg eerst het water toe, het cacaopoeder, dan de malse boter en tenslotte het zout
- Haal het deegstuk van de haak en kneed andermaal stevig manueel door: het deeg is kleverig en moet een gladde structuur hebben, dus gebruik een spatel
- Laat 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek
- Stort in een geloliede kom (niet in een rijsmand, want dan moet je bloem gebruiken en droogt het deeg makkelijker terug uit) en geef een eerste rijs op een warme plek, goed afgedekt gedurende een half uurtje
- Haal het deegstuk uit de kom, sla het door en rol het op. Steek het door in twee gelijke helften, weeg deze en vorm van elk deegstukje een stevig rond en goed opgebold bolletje
- Vochtige handdoek erover en opnieuw 10 minuten laten rusten
- Stalen bakplaat voorbereiden met wat vetstof en bloem en de deegstukjes naast mekaar met voldoende afstand schikken
- Geef een tweede rijs op een warme, vochtige plaats van 75 minuten (let op voor het afdekken want de deegstukken blijven kleverig!)
- Verwarm de oven voor op 220 graden, schuif de broodjes erin en bak ze gedurende een kwartiertje, verlaag dan de temperatuur naar 200 gr en laat nog 20 minuten verder bakken
- Laten afkoelen op een rooster
Iets ontgoocheld in het laatste stukje van de spurt: ondanks zeer handelbaar, een prima kneedervaring, mooie eerste rijs… dan toch wat de mist (lees: de vlakte) in gegaan bij de tweede rijs en het bakken. Betrachting is “niet te droog” voor rogge, maar net iéts te veel vocht maakt het dan weer te weinig consistent. Of misschien was de tweede rijs nét iets te warm… Al doende leren we, volgende keer beter!
Cher Ami !
Over je rijs 1 en rijs 2 kan ik (nog) niet meepraten…maar wel over de stukjes cake die ik mocht achterover slaan deze morgen, en de genereuze spie quiche vanmiddag ! Die waren gewoon heerlijk, en bovendien een suggestie om deze week ook aan de slag te gaan (met de quiche bedoel ik)
Oefening baart kunst. Ze zien er nochtans zeer goed gelukt en smakelijk uit. Sjaak, werk aan de winkel, geef Danny nog wat tips en het komt wel in orde:-)))
Danny is “My Baking Brother”. Bakkers vallen elkaar niet af, bovendien krijg ik veel inspiratie van LTC. Via Post.nl een lekker NL-schuimbroodje naar Westkapelle dan maar!!!
Goede morgen Sjaak,
Dit tarwe-roggebroodje bleek achteraf best wel super lekker te zijn, mooi van smaak, kruim, structuur, korst… Alleen de uiteindelijke vorm ging fout. Ik had mijn tweede rijs nogal behoorlijk (te) warm en (te) vochtig voorzien (in een gesloten afgekoelde oven op 30 graden en met wat kokend water er in) en dan krijg je natuurlijk een haast schuimend deegstuk 🙂 Bijna een beetje zoals bij desem. Maar daarna véél te kwetsbaar, tenminste, ik denk toch dat het daar door kwam. Heb je deze ervaring ook al gehad? Of zou het toch aan iets anders liggen?
Ik ga hoe dan ook dit recept nog eens herdoen, maar dan waarschijnlijk in het ander uiterste, namelijk met een tweede rijs één nacht in de koelkast en ’s anderendaags afbakken. Benieuwd wat het geven zal…
Vele groeten,
Danny,
Ik zou de tweede rijs bekorten naar 45 minuten en met 100 gr kokend water in het schaaltje onder het rooster. maar dan is de oven nog niet heet!
Beter een bakje heet water naast de deegstukken, een krat met een vochtige handdoek er omgekeerd over heen zetten. Oven na 30 minuten rijzen verwarm je de oven voor en als die dan op de juiste temperatuur is, het deeg farineren/bemelen en hup de oven in, zoals je dat al beschreef.
Kortere tweede rijs, krijg je een mooie ovenrijs!
Groet
Sjaak