Tags
Alleen de vormpjes waren niet wat ze hadden moeten zijn, bij gebrek aan beter – maar daar wordt binnenkort aan gewerkt, zeker weten. In Het Gentse Bakhuis hebben ze gerief voor de pro’s, dus daar moeten de typische tulpvormige bakvormpjes voor Bolussen zeker te vinden zijn. En dan herinner ik me nog levendig dat sommige van de zeer gewaardeerde helpers tijdens mijn verhuis luidop en voor iedereen goed hoorbaar de opmerking lanceerde dat ik veel te veel bakmateriaal heb. Niet dus. Een overtuigde huisbakker is echter immer creatief, en met veel zwier werden in deze noodtoestand de vormen voor cup cakes uit de kast gehaald.
Naar recept toe was de toon vorige week al gezet, met de Zeeuwse bolussen. Iedereen loopt over van de lof over dit typische gebak van onze Noorderburen, en je hoeft maar net de grens over om er in overvloed te vinden. Het deeg van Rutger is mooi, en het zou LTC niet zijn moest enige dichterlijke vrijheid niet toegepast worden op een variant. Aan de ene kant de echte Hollanders, aan de andere kant de Vlamingen, want het superleuke “Belgisch Bakboek” van en met Stefan Elias kan alleen maar inspirerend werken.
Het deeg is erg soepel en zelfs op het randje af te kleverig, maar laat het rustig z’n gangetje gaan in het bewerkingsproces, en dan komt het wel goed. De laatste tijd werk ik opnieuw vaker met een voordeeg (poolish of biga) en ik kan er hoe dan ook niet onderuit dat het deegstuk dan over gans de lijn beter “mee wil”, bij manier van spreken natuurlijk. Ik moet aan mijn volgers en toevallige lezers uiteindelijk in alle oprechte eerlijkheid toegeven dat ik namelijk tijdens het ganse bak-protocol een toch wel zeer sterke band en zelfs dialoog onderhoud met het deegstuk wat ik intens aan het bewerken ben. We verstaan mekaar voelbaar 🙂 Hoewel, gisteravond een onverhoedse sprong meegemaakt tijdens de tweede rijs, toen de deegstukjes vlak voor ze de oven in moesten bol stonden te glimmen van contentement (dat het een aard was) (en waardoor de bolussen een iets te uitgesproken champignon-look kregen, uiteraard, maar dààr wordt dus binnenkort iets aan gedaan).
Als voornaamste suiker werd het in dit geval enkel “kandij cassonade”, terwijl in recepten ook wel gesproken wordt van “donkerbruine suiker” (Elias) of “bruine basterdsuiker” (Rutger) en tijdens het grasduinen zelfs gewone cassonade (blekere versie, die we meestal op de pannenkoeken doen) of om het helemaal compleet te maken een mengeling van verschillende soorten. Allemaal nog het proberen waard dus, mét de correcte bakvormpjes!
Nodig (voor ongeveer 18 flinke koeken)
- Poolish: 100 gr witte bloem + 100 gr lauw water + 3 gr verse bakkersgist à rijping ongeveer 8 uur
- 500 gr fijne, witte patentbloem (typo 00)
- 15 gr verse gist opgelost in 50 ml zure room op kamertemperatuur + 1 KL suiker + KL witte bloem à zet een kwartiertje weg
- 10 gr fijn zout
- 35 gr fijne kristalsuiker
- 7,5 gr vanillesuiker
- 60 gr malse boter in blokjes
- 6 gr bakpoeder
- 275 ml lauwe volle melk
- 1 volledig ei van ongeveer 55 gr (op kamertemperatuur)
- 100 gr rozijnen, vooraf een kwartiertje geweekt in lauw water en goed droog gedept
- 300 kandijsuiker
Werkwijze
- Zeef de witte bloem in de mengbeker, maak een kuiltje en schep er de poolish en de verse gistbereiding in, dek toe en laat een kwartiertje staan
- Start het kneden met de lauwe melk, dan het ei, de boter, de suiker en tenslotte het zout
- Het deeg wordt zeer kleverig en onhandelbaar: schep het een aantal keer om in de mengbeker, dek af met was huishoudfolie en een handdoek, en zet 40 minuten rustig weg
- Schep het deeg op een met bloem bestoven werkblad en sla het door
- Leg er een vochtige handdoek over en geef 5 minuten rust
- Rol het deegstuk uit met een deegrol tot een flap van ongeveer 30 cm breed en 60 cm lang (het deeg is dan ongeveer een halve centimeter dik)
- Verdeel de kandijsuiker en de rozijnen over de bovenste twee derden van de deegflap en rol in de lengte van boven naar beneden mooi vast op
- Sluit eventueel met wat water en laat opnieuw een 10-tal minuten rusten
- Beboter de binnenzijde van de bakvorm met malse boter (geen gesmolten boter) en bestrooi rijkelijk met kandijsuiker
- Snij met een scherp en warm mes schijven van ongeveer 3 cm van het deegstuk en schik deze horizontaal in de vormpjes
- Plooi de bovenrand wat naar binnen, dek goed af en geef een tweede rijs van 40 minuten
- Beborstel de koeken met wat opgeklopt ei en water en strooi er nog wat suiker over
- Bak af in een oven van 210 graden gedurende maximum 20 minuten
- Ontvorm onmiddellijk op een rooster en laat volledig afkoelen
Maar allez cher Ami, zo’n hoeveelheid lekkers, en bovendien in een zéér creatieve vorm ! Je overtreft opnieuw je eigen, nietwaar ? Soms nog één bolusken over ??????
Wegens het ongehoorde succes op het doopfeest van vandaag, zijn alle koeken inderdaad letterlijk en figuurlijk de deur uit. Een bakker is maar content als zijn marchandise vlot over de toonbank gaat, en gewaardeerd wordt 🙂 Geen erg en gezien de grote vraag: wordt binnenkort in 1.1 hernomen, maar dan in de perfect passende bakvormpjes waar ik vanaf nu permanent op zoek naar ben. Aan de koffietafel zijdelings gehoord dat er eveneens bakcilinders bestaan om kaasrollen te maken. DIE moet ik zéker hebben!
It is a never ending story, denk ik ! Alsmaar méér vraag, andere vormpjes, maar soit, er zullen zoveel mensen gelukkig mee zijn, nietwaar ? Ben vree content voor jou dat alles verorberd is en met graagte…
Wacht tot die juiste vormpjes er zijn… Zet ik je bovenaan de lijst voor zeg maar vier stuks?
Kan uit eerste hand vertellen dat ze dus inderdaad zo lekker waren als ze er hier op de foto uitzien. “Waren”, want ze zijn intussen allemaal op…
En er zijn er weinigen die kunnen zeggen dat ze een bakker BOVEN hun deur hebben, geef toe 🙂 Fijn te horen dat het eenieder gesmaakt heeft (en wordt dus vervolgd!)
Danny,
De volgende leverancier kan ik je aanbevelen:
Gents Bakkershuis/Maison de Boulanger
Drongensesteenweg 68 te 9000 GENT. Tel 0032 9 227 54 29 vragen naar Sissi.
Dan adviseer ik:
Taartvorm effen rechte boord
‘Liégois’ 2,5cm
Referentie D002BA
afmeting Ø 9 cm,
Fijne winkel en correcte levering. Het is dichtbij, dus wellicht kan je het daar gewoon afhalen, kijk eens op hun site http://www.gentsbakkershuis.be
De kaasrollen kunnen ze ook leveren in plastic en metaal.
Waarschijnlijk smaken de Gentse Bolussen beter als de Zeeuwse, feitelijk gaat het om de liefde en passie van de Bakker, ik denk dat dat wel goed zit.
Hoe dan ook, ze zien er goed uit, mijn complimenten. Helaas niet mogelijk per B-Post, deze zeker niet, omdat ze voor de grens al zijn opgegeten.
Met bakkersgroet,
Sjaak
Goede middag Sjaak,
Het bakkershuis is me welbekend, ik kom er wel vaker (met de fiets zelfs, het is niet zo ver én het is goed voor de conditie!). Ze hebben prima pro-materiaal in huis, echt wel in alle maten en gewichten. Enkel op woensdag tot vrijdag kunnen particuliere klanten er terecht om hun aankopen te doen, anders was ik er nu al naartoe.
Het bolussen-verhaal is me uitstekend bevallen (en daar was ik zeker niet alleen in!) en ik ga dra wat varianten uitproberen. Of de Gentse het halen van de Zeeuwse, dààr zijn we nog helemaal niet aan uit.
Nu staat er een rogge-haverbrood in tweede rijs, om de week alweer mee door te komen. Misschien verschijnt ie nog op het blogje, maar het is vandaag mijn vrije dag en dan heb ik altijd zooooooo-vééééél te doen 🙂
VIER bolusjes zal ik wel aankunnen – denk ik – hoop ik – dus mag je mij met een big smile bovenaan je lijstje zetten …..
Hallo Danny,
Ben vandaag jouw blog tegengekomen op Facebook, wat een verrassing! Ik heb het recept van de Gentse bolussen met belangstelling doorgenomen, zou het leuk vinden ze te maken. Ik vraag me alleen af waarom er 6 gram bakpoeder bij vermeld staat?
Hartelijke groet, Lucienne
Hallo Lucienne,
Vooraf erg bedankt voor je bezoek aan mijn blogje – hoop dat je er veel plezier zal aan hebben 🙂
Voor de bolussen heb ik me inderdaad gewaagd om wat bakpoeder toe te voegen, omdat ik uit ervaring vind dat mijn (melk)deeg dan wat makkelijker in beweging komt, vooral tijdens de eerste rijs. In feite is het dinatriumdifosfaat E450i (http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e450i/) wat bij beroeps- en industriële bakkers o.a. in brood (17 gr / 500 gr bloem) gebruikt wordt. Ik geef eerlijk toe dat ik er niet echt een grote voorstander van ben en liever voor puur natuur ga, maar soms werk je echt wel naar resultaat toe, of kan je ook niet anders (bv bij cake). Als je er verstandig mee omgaat en je hebt er wat ervaring mee, denk ik dat het ook bij de hobbybakker als eens mag ingezet worden, weze het met mate (http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/bakpoeder-van-luchtig-tot-giftig/ )
Maar voor deze bolussen is het dus niet echt nodig, je kan het bakpoeder gerust weg laten.
Veel succes bij het bakken!
De gentse bolussen en de zeeuwse bolussen zijn totaal verschillend van vorm en van samenstelling. Er is dus geen vergelijking mogelijk en dus ook geen concurrentie. Beiden zijn overheerlijk en je bent ze al prima de baas.
Als de kaasrollen aan de beurt zijn mag je mij wel boven aan het lijstje zetten… die van Elias aan zijn Blochtruck waren niet zoals de enige echte van in de Veldstraat dus nu is mijn hoop op jou gesteld.
We hebben een deal Miquetje: de eerste keer dat hier (geslaagde weliswaar) kaasrollen uit mijn oventje komen, kom ik ze persoonlijk in Westkappele leveren – krakend vers!
kan niet wachten:-))
Vandaag alvast de bak-cilinders meegebracht van Het Bakkershuis.En ook een speciale bakplaat met hoog kader om betere en grotere Focaccia mee te bakken. Ik beloof je NOOIT meer te verhuizen!
super! de volgende dag ook: even in de voorverwarmde oven, en nog lekkerder dan de dag ervoor!
Fijn om te horen! Voor vandaag zijn er verse zondagse notenbroodjes, ruim voldoende overigens om de buurt wat te voorzien 🙂