Tags

, ,

Zou het dan toch het schuchtere, spaarzame lentegevoel zijn wat door een stralende zon deze ochtend op de ontbijttafel gegooid werd wat inspirerend werkte om toch nog eens wat nieuwe broodjes op het blogje neer te poten? En dat waren er nogal wat, er werd hoegenaamd niet op de lauweren gerust, wel integendeel, de voorbije (?) winter is zelfs erg vruchtbaar geweest, althans op bakkersgebied.

Maar ook andere kruisingen en paden die het leven rijk maken hadden zo nogal hun impact, waaronder mijn nieuwe job als verkoper in een winkel van luxeartikelen in hartje Gentse binnenstad. Fijn, en vooral leuk is dat. In de nieuwe status van finaal gepensioneerde is dit een méér dan welgekomen bezigheid om hier en daar een dagje per week actief te blijven en vooral de sociale contacten wat levendig te houden.

Brood dus, daar ging het hier over. Een koekebrood met parelsuiker, erg gesmaakt deze ochtend dus aan die zon(d)nige ontbijttafel en eerlijk toegegeven verrassend lekker. Met zelfgemaakte vanillesuiker (gewoon wat vanillepeulen in een bokaal met suiker stoppen en enkele dagen wachten) en enkele eetlepels rozenwater – kwestie van de geuren bij elke messnede zalig bevrijdend los te laten. En parelsuiker zoals we die ook gebruiken in suikerwafels, perfecte toeleverancier trouwens voor de krokante beet.

Ook de poolish werd vooraf gemaakt met zuivere Camp Rémy – ik vermoed dat het me ondertussen al niet meer zou lukken om nog brood te bakken zonder een degelijke, schuimende poolish of een stevige biga, al was het maar om mijn rotsvast geloof te onderbouwen dat het brood daardoor langer vers blijft.

En natuurlijk bij de vrienden wordt er zoal regelmatig nog eens wat brood geleverd, wat neemt een mens anders ook altijd mee als je ergens op bezoek gaat? In dit geval een roggebrood met rozijnen, een zuiver witbrood en een meergranen met yoghurt. Met open armen ontvangen, spaarzaam even mogen proeven en dan verdwijnt de oogst meteen in een of andere kast voor verder eigen gebruik. Zo hebben we het graag.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Voor de liefhebbers van het recept van het koekebrood: bij deze!

Koekebrood Camp Rémy.xlsx