Tags

,

How to do the redo” wordt wel eens gezegd, wat niet meer betekent dan iets herdoen wat al eens gedaan geweest is, en dan liefst beter. En vermits morgen de lente begint en hier in huis al een ander aangepakt werd onder het motto “alst maar proper is” mag ook het blogje niet ontsnappen. Enkel de zéér aandachtige, getrouwe lezer of volger (of lezeres en volgster natuurlijk!!!) zal merken dat hier en daar akkefietjes worden rechtgezet, hoekjes proper gelegd, plooien gladgestreken, foutjes als keutels met de duim weggeschoten en pluisjes kundig er tussenuit geplukt.

Het was er al in het prille LTC- begin (oktober 2014) en een tweede poging (januari 2016) dus drie keer is scheepsrecht voor dit smeuïg en toch ook wel een beetje rijk brood. De yoghurt komt van bij Cru, of beter, van de Baliehoeve, maar je kan ‘m vinden bij Cru (Jef Colruyt mag nu stilaan beginnen afkomen met een precentje voor deze eens te meer gratis publiciteit).

En het staat er gepast in koeien van letters op: de yoghurt is wel degelijk vol, en dat is er aan te merken. Als enige natte substantie voor dit brood heb ik ‘m au bain-marie verwarmd tot ongeveer 22 graden, om op die manier uit te huwelijken met de poolish en het hoofddeeg. En zowaar voor een keertje de filosofie van Nutella gevolgd: het is geen dieetproduct, dus er mocht voor de subtiele balans een aandeel geklaarde boter bij.

Dus als resultaat een mooi mals kruim, en zoals gezegd mooi rijk van smaak. Een ideale samenstelling trouwens om desgewenst aan te vullen met zonnebloem- of pompoenpitten, of zelfs een hele resem andere zaden en pitten.

Als technische noot tussendoor is het voor de thuisbakker misschien interessant om weten dat volgende werkmethode uit ervaring en dus naar mijn bescheiden mening best wel goede resultaten geeft:

  1. Poolish afwegen en goed doormengen met het droge meel of bloem en 30 minuten afgedekt laten staan
  2. Beginnen kneden en gespreid over 4 minuten stelselmatig en gradueel het vocht toevoegen (met uitzondering van olie of gesmolten boter, maar wel bv het ei
  3. Na 4 minuten kneden pas het zout toevoegen
  4. Na 7 minuten kneden de vetstof toevoegen
  5. Doorkneden tot alle vetstof volledig is opgenomen in het deegstuk (doorgaans totaal 12 à 14 minuten)

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ter aanvulling van de categorie “Broodlijst”, hierna alweer de technische fiche voor dit broodje:

yoghurtbrood.xlsx

Finaal best wel blij dat we Tinternet en Wikipedia hebben of we zouden het begot niet weten:

 

De lente of het voorjaar is een van de vier seizoenen. De lente volgt op de winter en wordt gevolgd door de zomer. De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Op het zuidelijk halfrond begint de lente meestal op 22 september. Tijdens de lente worden in de noordelijker streken van het noordelijk halfrond de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner.