Tags

, ,

Mede door het oplettend, alziend, belangstellend en spiedend oog van een dierbare vriendin die me best wel een interessant knipsel doorstuurde, geraak ik zo stilaan doch zeker in het spiraal van de zaden, granen en pitten. Ofte meer in het bijzonder het kiemen en aanverwante toepassingen ervan. Het kiemen is naar alle waarschijnlijkheid voor erg binnenkort, in die fase ben ik voorlopig nog nét niet. Bijlange niet bij nader inzien, want moet nog zeer veel leren over soorten, bewerkingen, mogelijkheden en dies meer. Ook bakkerscollega Sjaak in het Hoge Hollandse Noorden is bij mijn weten succesvol met dergelijke samenstellingen bezig.

Laat de bio-haver dan maar een begin wezen voor een mooi en lang verhaal, dacht ik bij mezelf. Waardoor meteen het eerste halve kilootje haverkorrels in huis gehaald werd om het eerste experiment in de grove stellingen te zetten.

De korrels een nachtje laten weken in lauw water, in het begin regelmatig verversen en spoelen. Daarna netjes open gelegd op de vensterbank in het zonnetje met een gezellig klassiek muziekje erbij om zo wat min of meer te verdampen en vervolgens de hete, droge koekenpan in om gedurende een vijftal minuutjes stevig te grillen. Afkoelen en de korrels vervolgens door de blender gehaald, zodat de structuur iéts verfijnd.

Aan een droge samenstelling van 500 gram (Steenuil voltarwe en Extra T65 witte tarwe) 100 gram van deze geurige mengeling toegevoegd en het brood klassiek verder uitgewerkt, zelfs als vormbrood gebakken in blauw staal in een conventionele oven.

In feite zou het nog bio-er zijn in een zuiver desembrood, maar dat is andermaal een ander verhaal en blijft op mijn verlanglijstje staan, net als de echte Italiaanse Ciabatta trouwens. Voor als het écht zomer is.

De broodjes zijn inmiddels broederlijk op hun bestemmingen aangekomen om beoordeeld te worden, en wel op twee verschillende locaties teneinde een maximale objectiviteit en kritisch oordel te be-ogen. Met een vragenlijstje erbij om punten te geven van 1 tot 5 voor

  1. Smaak
  2. Geur
  3. Kruim
  4. Korst
  5. Textuur
  6. Samenstelling

In spanning afwachten wat het geven zal dus, en of dit receptje het finaal gaat halen om opgenomen te worden in het vaste gamma. Stay tuned, wordt zeer zeker vervolgd!

Gegrilde haver recept