Home (thuis dus)

We zeggen en schrijven oktober 2013, het prille begin van een modest blogje met de fiere naam “La Toille Cirée”, en met als eenvoudige ambitie het wat te hebben over “artisanale huiselijkheid”, zoals ik het zelf steevast pleeg te noemen. Dat zijn de goede momenten uit een huiskamerleven, met in dit geval in hoofdzaak wat koken en bakken, degelijke producten zoeken waar ze nog te vinden zijn (beetje groen mag wel), receptjes opsnorren en uitproberen en zelf zowat creatief en soms zelfs experimenteel bezig zijn in “mijn atelier” (lees: mijn simpele huiskeuken). Fotootjes maken van de resultaten, als handig archief voor later of voor iedereen die het lezen of gebruiken wil. En wie weet wat gedachten uitwisselen met gelijkgestemden, liefhebbers, keukenpieten, hobbykoks, brood- en zoetbakkers en mensen die ook zo wel thuis een beetje gezellig bezig zijn.

Dit pretentieloos blogje heeft als voornaamste bestaansreden in grove krijtlijnen een schets te maken van waar mijn belangstelling, hobby en zelfs passie naar uit gaat. Koken is al altijd mijn ding geweest, bakken een activiteit waar ik met grote en minder grote tussenpozen doch regelmatig op terug val, wat vertellen en verhalen – al dan niet uit het leven gegrepen – en het beeld, wat zich manifesteert in fotografie, maar ook in verschillende andere kunstvormen, de brok cultuur die hoe dan ook een belangrijke voedingsbodem is voor de eigentijdse mens.

La Toille

 

De standaard en haast gebeitelde outfit van mijn eettafel is een toile cirée (eigenlijk een rasechte lin enduit, meegebracht uit Normandië), dus vandaar de naam van dit blog. Brokje nostalgie ook, want ik heb het nogal met mijn grootmoeders tijd, toen het woord “artisanaal” nog de betekenis had die de naam waardig is. Geen grootse wijsheden, normen, regeltjes of instructies bij mekaar schrijven met het opgeheven vingertje, nee, verre van. Gewoon simpel, lekker en gezellig.

En de topics van dit blogje wat delen met anderen, wie weet… Alle reacties, commentaren, tips, adviezen of andere bijzonderheden verwant aan de onderwerpen, zijn overigens méér dan welkom.

Focaccia

Zandkoekjes met noten

10 gedachten over “Home (thuis dus)”

 1. vanaf foto één – de koekjes, zucht – was het één kwijl tot onderaan focaccia twee. heb scherm moeten opdweilen en ben er nog niet goed van.
  Dienen lin enduit, verkoop je die ook per meter, onafgewerktt ?
  mijn adres is het volgende ……….
  één klein maar persistent gedachtenkronkeltje : is toille nu met één oftewel twéé L’s ?
  Een dikke proficiat voor de kok, kan ik een handtekening krijgen op mijn bil ?

  • Welkom op de blog, ma chère. En ja, geen mens is foutloos, zoveel is zeker. Is het nu “toille” of “toile”. Poll invullen op deze blog, dan geraken we er wel uit. En is het fout, hoera, een fout. Daar léven we mee 🙂

 2. Christa Martin gezegd:

  Ik zit hier perpleks te kijken naar deze prachtige blog van gebakjes en koekjes,,,
  wat een eer dat ik die naast jou mocht aanschouwen en proeven die avond,
  dit wordt zeker aangenaam opgevolgd,,, heb ik nu nou echt een BV als vriend,
  Over de plaats van een handtekening op mijn o-lijfje wil ik nog onderhandelen…
  maar ik heb al een ‘smaakvol’ idee …. spannend héé…

 3. Peter gezegd:

  Ik ben ook van de menu (kaart) geslagen als ik deze morgend (dinsdag) je blog opende! Hoe doe je dat toch weer? Het ziet er in ieder geval uitnodigend uit! Ik ga later op de dag eens verder kijken op je blog want nu wachten nog een hoop andere mail’s en werk dewelke eerst verder dienen afgewerkt.

 4. Wat een “lekkere” blog! Originele naam, mooie foto’s en natuurlijk heel wat lekkers. Je hebt vele verborgen talenten. Groetjes uit Brugge, Lisa

  • Fijn dat je mijn blogje leuk vindt Lisa! Na de werkuren is er inderdaad gelukkig nog het fiets- en keukenplezier 🙂 Als ik nog eens naar Brugge kom, heb ik een broodje of stukje cake voor je mee…

 5. Wat een prachtige blog, en ik zit hier ook te watertanden, wat kun jij een mooie broden bakken en die focaccia mmmmm om je tanden meteen erin te zetten. Wat jammer dat ik in de verre Limburg zit.
  Mij ga je hier geregeld vinden, en wie weet krijg je mij ook nog zo ver dat ik mijn eigen zuurdesem ga maken.
  Ik heb deze avond ook weer een tijd in de keuken gezeten, heb de chocolade biscuitrol gebakken, maar of hij lekker is weet ik niet, morgen word hij afgewerkt.

  • Hey Helma! Wat fijn dat je er bij gekomen bent. Die focaccia, die doe ik wel eens voor jullie, en kom ‘m persoonlijk leveren in Hamont 🙂 Wordt best nog gezellig. Op mijn beurt ben ik natuurlijk benieuwd naar je tips, ervaringen, recepten… We zetten de oven wagenwijd open en gaan ervoor! Méér dan welkom in het clubje! Alvast succes met de chocolade biscuitrol…

 6. schuurmanapn gezegd:

  Goede morgen, op dit blog is het genieten.
  Van de baksels en de schrijfstijl in de “nederlandse” taal die men in Belgie beter beheerst. Ik geniet hier dagelijks van.

  Groet,

  Sjaak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s