Wijnen

In vino veritas

In vino veritas

Pinot Noir

Zoals vanavond, een zaterdag, zeggen en schrijven 5 oktober. Olijvenbroodje gebakken – nogal wat werk aan geweest, heb je zo al met nieuwe recepten – en bij Traiteur Toulouse hier om de hoek een uitzonderlijke Belgische schimmelkaas ontdekt. En meteen een flesje van hun Pinot Noir – Pays d’Oc 2011 van Grafé Lecocq meegenomen.

Mooi huwelijk, echt waar, het haast zilte broodje, met het aromatische van de pinot en de mooi gebalanceerde sterke kaas. Zou ik wel op de kaart kunnen zetten 🙂

Jaddico

Al eens een Jaddico gedronken? Een Italiaan met veel chocolade. Berenlekker bij wat vaste, stevige kazen, zoals bijvoorbeeld een Comté Fruité. De tempel waar ik dit soort pareltjes vind en waar ik mezelf volledig kan in verliezen is Raineri in Zwartberg, Limburg. Man man…

Bandol

Of deze Bandol, toevallig ontdekt bij Colruyt – die toch wel een en ander in huis hebben aan best wel lekkere wijnen. Dit is (was, inmiddels…) een 2010. Monique Barthès uit Beausset heeft er verstand van, toegegeven.

Bandol

Chateau Barhès 2010

Zebro

Vinho tinto de Uvas – 2010

Portugees wijntje, dus veel zon (hoort bij de tijd van het jaar), gewoon tijdens het shoppen één flesje uit het rek gehaald, een handeling ons welbekend. Wat zoet voor een Portugees (meestal zijn die hàrder – duro), maar toch smakelijk. Misschien hoort er een eerder zout gerechtje bij, iets met ansjovis bijvoorbeeld?

Vinho Tinto

Montefalco

Montefalco Rosso – Romanelli 2008

Vrij stevig en gebald, met de herkenbare Sangiovese. En toch een vrij ronde, wat korte afdronk. Bij Italiaanse wijnen is er heel vaak die elegante “dunheid”, wat ze extra sierlijk maakt. Romanelli op de Colle San Clemente, blijkbaar van vader op zoon, en op zoon, en op zoon.

Flesje kado gekregen van Peter (erg gewaardeerd). Denk dat hij het in Zottegem bij Deli Italia gevonden heeft. Leuk. Moet er ook eens naartoe (concurrentie voor Limburg….?)

Montefalco Rosso

Tarapaca

Cabernet/Sauvignon 2011 – Chili

De naam klinkt als iets van bij de Inca’s. Of uit een stripverhaal van Thorgal. Kan me levendig voorstellen dat dit wijntje in Yukutan gildig en overvloedig geschonken werd. Heb er zelf – helaas – niet zo al te veel over te vertellen. Gewoon voor de gezelligheid is dit prima, maar ook niet echt veel meer. Gevonden bij Colruyt. Misschien staan er op hun site meer lyrische commentaren, one never knows.

Tarapaca

Tarapaca

Jacob’s Creek

Grenache Shiraz, vintage 2010, South Eastern Australia

Ben nogal liefhebber van de Shiraz-druif, vooral die kruidige toets vind ik er lekker aan. Deze is wat dunner van smaak, misschien door de Grenache, zou kunnen. Gewoon meegebracht van Delhaize vandaag. En past wel bij een stukje kip of een iets kruidige pasta. Voor de prijs moet je het niet laten, nog geen 7 euro toe.

Jacobs Creek

Jacobs Creek, Grenache Shiraz 2010

Morandé

Reserva, Cabernet Sauvignon, Chili, 2010

Hoewel rode wijn gebeiteld behoort tot de vaste uitrusting hier in huis, werd het vanavond een glaasje wit. Om een evidente reden: de rode is op.

Een fijne Sauvignon blanc, van Chileense origine. Veel fruit, erg fris, ergens toch zo’n beetje een afgeronde nootsmaak erin (of komt dat van mijn notenbrood vanavond?). Laat zich behoorlijk vlot drinken – dat heb je met gekoelde wijnen –  en doet denken aan Two Oceans, een Zuidafrikaan, door iedereen wellicht ten overvloede gekend.

Morandé

Morandé, reserva, 2010

 

1 gedachte over “Wijnen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s