Tags

Een copy-paste berichtje op de laatste avond van het jaar, en dit keer eens niét met  eigen LTC-gebak, doch zowaar van de trouwe volgers. En met brio en verve, om het zacht uit te drukken.

Doet plezier om te merken dat het blogje inspirerend blijft werken, en dat er duidelijk her en der eens wat uitgeprobeerd wordt, tot over landsgrenzen heen (Hamont behoort nog nét tot den Belgiek – is toch zo hé Helma?)

Welkom aan France uit UK, en meteen grote proficiat met de geduldig huisbereide Focaccia (zie hoofdafbeelding – foto van de auteur). Van een voorbeeldige leerlinge gesproken, kan alleen maar vurig aangemoedigd worden!

Focaccia France 2014

Receptje van Helma om authentieke Brabantse worstenbroodjes te bakken, zet ik met evenveel plezier in dit berichtje, zodat we het later makkelijk kunnen terug vinden, als we ons niet meer kunnen houden en er zelf aan beginnen!

Deeg & werkwijze

250 gram bloem
70 gr boter ongezouten melkerijboter
6 gram zout
10 gram suiker
13 gram verse gist
125 ml melk

Bloem op werkblad leggen en een kuiltje maken, daar doe je de gist in brokkelen, melk erbij en langzaam de bloem naar binnen mengen,

  • boter beetje bij beetje erin mengen en dan de suiker en zout, dan alles goed doorkneden tot je een elastisch deeg hebt,
  • dan verdeel je het in stukjes van 90 gram (je haalt er 5 a 6 uit dit recept en zijn dan wel grote broodje
  • Opbollen en  onder plastiek laten rijzen liefst dicht bij de verwarming.
  • Na 10 min rijzen neem je de deegroller en rolt het bolletjes uit tot een rechthoek van 15 a 17 cm bij 10cm.
  • Vullen met een worstje gehakt, hier in Hamont hebben we gehakt wat klaargemaakt is door de slager, heb je dat niet dan moet je gehakt mengen met ei en paneermeel, of gemalen beschuit, en kunt ook evt kruiden toevoegen, of uitje als je dat lekker vindt.
    Eerst de zijkanten naar midden klappen en dan de lange kanten eventueel dichtplakken met ei.
    Dan op bakblik leggen en 45 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Broodjes doreren met ei en afbakken op 200 graden gedurende ongeveer 30 min.

Worstenbroodjes HelmaWorstenbroodjes HelmaWorstenbroodjes HelmaWorstenbroodjes Helma

Smakelijk en fijne jaarwisseling allemaal en hopelijk allemaal tot volgend jaar.