Tags

Onder het motto “creatief met asperges” en vermits het geen weer is om te fietsen (best wel gezellige regenvlaag tegen de ramen) nog eens wat gedaan met onze Vlaamse kleinoden die nu zo onweerstaanbaar pronken. Het seizoen, de markt, het aanbod en vooral de goesting is er, dus waarom ook niet.

Bij de verkenning van mijn koelkast ontbraken helaas enkele flinterdunne schelletjes Parma of Serrano, die vooraf traag en knisperend gedroogd worden op een rooster in een oven van 90 graden. De ervaring leert. Had mooi geweest als elegante afwerking en zelfs een extra smaaktoets gegeven, maar soit, dus niet.

De pesto van olijven is niet echt overheersend, daarover zeker geen zorg. Zachte smaak van de al dente gekookte asperges blijft prominent, en daar gaat het vooral om bij deze blanke groente. Zelfs de vlokken grof geraspte Parmezaan blijken een gezellige kompaan.

Voor de olijvenpesto

 • 2 lente-uitjes fijn snijden, het groen inbegrepen
 • 1 kleine handvol ontpitte olijven, zwarte en groene, zo natuur mogelijk
 • 1 greep frisse bladpeterselie
 • 1 paar draaien van de pepermolen, met zwarte peper
 • 1 flinke snuif grof zout
 • 10 EL olijfolie
 • Doe alles in een mengbeker en mix zeer fijn met de staafmixer (of in een blender)
 • Schep het mengsel over in een steelpannetje en verwarm kort doch hevig.
 • Roer er van het vuur af een klont verse boter door, tot er zich een vrij gladde emulsie vormt

Afwerking

 • Kook de geschilde asperges niet al te gaar in een steamer (10 minuten volstaan)
 • Schik op een warm bord
 • Schep er enkel lepels warme olijvenpesto dwars over en bestrooi met de Parmezaan-vlokken.

Asperges pesto

Asperges pesto

Asperges pesto

PS: het overschotje van de pesto zet je meteen in de koelkast, voor later. Bij een stukje zonnige Focaccia bijvoorbeeld, kan niet misstaan.

Asperges olijvenpesto

Drink er een redelijk stevige rode bij, Portugezen hebben tegenwoordig bijzonder smakelijke wijntjes op de markt. Gun het bloedmooie land een verdiende opgang van hun economie en kies een “Duro”-wijn, zoals een Quinta do Espirito Santo (klinkt erg spiritueel, en dat is ook zo). Toevallig gevonden bij Delhaize.

En bekijk dit even, kwestie van op smaak te komen…

Quinta do Espirito Santo

Volgende keer probeer ik eens asperges met freezen uit. Neenee, grapje!