Een vrij drukke bakdag gehad vandaag, maar helaas niet één van mijn beste. de suikerpot is in het vuur van de strijd naar beneden getotterd en nam mijn keukenklokje uit Maastricht in vrije val mee. Gelukkig ga ik er binnenkort terug naartoe, naar het bruisende Maastricht, en dan koop ik er me een nieuwtje.

Er staat een berichtje in de stellingen over een Pain de campagne”, maar dat is me niet afgegaan zoals ik het verondersteld en gehoopt had. In feite is het me afgegaan als een gieter. Een heel verhaal, met vooral enkele cruciale fouten, en dat mag niet met deeg, fouten pikt het ronduit niet. Zucht.

Maar het is zaterdagavond en de werkweek is eens te meer achter de rug, ziedaar het heugelijke nieuws. En er is nogal wat vraag naar zoetigheden (*) dus ik voel me zedelijk verplicht om in de diverse opties voor ochtendgebak te gaan neuzen. Gezien er nog een dosis stress in dit vege bakkerslijf zit van de weerbarstige zuurdesem (heb er me vanmiddag een nieuw boek van Emmanuel Hadjiandreou over gekocht in Het Paard van Troje – één van de beste boekhandels van de stad trouwens), gekozen voor een eerder makkelijke bereiding, maar toch lekker. Enfin, hoop ik toch. Morgenvroeg waarschijnlijk alweer al fietsend op bakkersronde. Van een rustig weekendje gesproken…

Deeg

 • 500 gr witte bloem
 • 250 ml koude, volle melk
 • 50 gr rietsuiker
 • 8 gr fijn zeezout
 • 50 gr malse boter
 • 35 gr verse gist
 • 1 opgeklopt ei + 1 voor de afwerking
 • 1 flesje vanille Essence van Oetker
 • 5 gr bakpoeder

Vulling

 • 400 ml vaste banketbakkersroom. Laat vooraf afkoelen
 • Stevige ganache van zwarte chocolade (culinaire Côte d’Or)
 • Enkele lepels betere abrikozenconfituur

Pralin

Klop het wit van twee eieren stevig op en voeg er hetzelfde volume griessuiker en amandelschilfers bij. Met de vingers goed mengen.

Werkwijze

 • Het deeg klassiek samenstellen – de juiste volgorde van de ingrediënten – en gedurende 12 minuten stevig kneden tot het soepel en elastisch is
 • Gedurende 40 minuten afgedekt laten rijzen

Ochtendbroodjes

 • Doorslaan, plooien, kort opbollen
 • Deegstukjes van 50 gr elk afsteken en stevig tussen duim en wijsvinger opbollen
 • Schikken op de bakplaat voorzien van bakpapier, voldoende uit mekaar (of ze verbroederen te veel, de snoodaards) en met de vlakke hand wat plat duwen

VanillebroodjesVanillebroodjes

 • Na ongeveer 25 minuten narijs, met drie vingers een kuiltje in het midden vormen. Herhaal dit verschillende keren, tot er een soort “mastelvorm” ontstaat.
 • Laat in totaal ruim 40 minuten rijzen.

OchtendbroodjesOchtendbroodjes

Afwerking

 • De spuitzak opvullen met de banketbakkersroom (gebruik een spuitmond 13 of 14) en in de holte van de koeken spuiten. Er een klein bolletje chocolade (gebruik een uitstekertje voor meloen) in plaatsen of een KL abrikozenconfituur.
 • Strijk de broodjes in met opgeklopt ei en wat melk, en breng de pralin aan op de zijranden
 • Bak ongeveer 30 minuten in een oven van 210 graden en laat afkoelen op een rooster. Bestrooi met wat bloemsuiker.

OchtendbroodjesOchtendbroodjesOchtendbroodjes

Gebruik een stadsfiets voor de bakkersronde.

(*) Mijn neef Frederik is van een goed jaar. Hij vertrekt morgen voor een verlengd weekendje naar de Champagne-streek en laat me weten dat wat zoet gebak voor onder de baan wel van pas zou komen. Alvast een smakelijke reis gewenst !