Een publiekelijke en openhartige bekentenis: vanmiddag heb ik er bij Peter op aangedrongen dat hij het groot krentenbrood (gisteravond vers gebakken) zou meenemen (hij kwam in feite juist één Complèke ophalen wat ik voor hem langs de kant gehouden had). Om de eenvoudige reden dat ik (van het krentenbrood dus) als middagmaal net voordien een paar flinke, brede sneden van naar binnen gespeeld had. Niks mis mee, maar ik vond het (modesty VDK, wanneer ga je het éindelijk eens leren?) zóóóóóóóóóóó lekker dat ik bij mezelf dacht “dit moet dringend de deur uit of ik eet het helemààl op). Nogal goed dat Peter een welwillende kerel is. En nogal goed dat mijn huisarts niet weet dat ik alweer een kilootje aangekomen ben, er zou wat zwaaien!
Enfin, passons.
Dagelijks brood met een fine pointe dus vandaag. Alsof dat op andere dagen anders zou zijn. Bedoel eigenlijk: simpel, eenvoudig, klaar, rechttoe rechtaan brood. Maar toch opnieuw een beetje boeiend. Voor de keukenprinsen en prinsessen onder ons – en voor de fine pointe – daar gaan we:
Recept
- 100 gr zelfrijzend bakmeel
- 200 gr witte tarwe Tipo 00
- 200 gr Bise Borsa
- 22 gr voorbereide verse gist
- 12 gr zout
- 2 KL rietsuiker
- 2 EL Ghee
- 250 ml lauw water
- 1 klein kakelvers eitje uit Nevele -dit en géén ander (de fine pointe dus)
Voor het tweede broodje: 100 gr pompoenpitten.
- Meng de bloemsoorten en de suiker
- Start het kneden (12 min.) met het lauw water, dan de Ghee, dan het succulente Nevelse eitje en eindig met het zout.
- Er vormt zich een glad, ietwat kleverig deeg (perfect!)
- Stort het op een bebloemd vlak en laat 20 min rusten
- Eerste rijs: 30 minuten
- Sla het plat en verdeel in twee helften
- Bol één deel meteen op (natuur) en voeg bij het ander de pompoenpitten en bol het eveneens op
- Schik in de bakvormen
- Laat opnieuw 10 minuten rusten
- Tweede rijs: 60 minuten
- Bestuif het met wat lauw water, bepoeder met bloem
- Afbakken gedurende 45 minuten in een oven van 200 graden
Tips en tricks:
- Zorg dat de temperatuur tijdens het rijzen niet hoger gaat dan 30 graden – ideaal is 27 graden – zo niet wordt de gisting geremd of valt het deeg na het bakken in.
- Gebruik tijdens het kneden nooit vloeistof (water, melk…) warmer dan 30 graden.
- Hou er rekening mee dat tijdens het kneden het deeg ook al een zeker wrijvingswarmte krijgt
- Indien je in een brooddeeg melk gebruikt, warm ze dan eerst tot tegen het kookpunt en laat terug afkoelen tot lauw. Koude of rauwe melk breken de gisting
Status: natuur: besproken / pompoen: broodpot
Dag Danny, ik wil zeker nog heeeeeeeeeeel welwillend zijn….alleen zou ik één van deze dagen ook eens langs de huisarts moeten voor een jaarlijks groot nazicht, hopelijk is de cholesterol, bloeddruk en al die andere toestanden op een aanvaardbaar niveau en kan ik nog veelvuldig langskomen om je van die lekkere broden te ontlasten. Ik probeer dat nazicht nog wel een beetje( uit te stellen, kwestie van geen slapende honden wakker te maken! Het Complèke was enorm lekker, met een beetje goeie boter(Cholesterol!!!) en daarna het krentenbrood met wat kaas, wat moet een mens nog meer! Deze morgend was het Complèke met honing van St Remy…..tja, ’t ziet er niet goed uit voor dat nazicht…!?
Peter, het verwarmt mijn bakkershart dat de broodjes je in de smaak gevallen zijn. Daar doen we het voor tenslotte. Op gebied van de cholesterol zal het voor jou best wel meezitten, op een potige, sportieve kerel als jij heeft dat immers geen vat 🙂 En om het dan toch in balans te houden kan je één maaltijd per dag smullen van brood, boter en kaas, en een andere enkel groenten (daar mag dan wel een koekje na als dessert natuurlijk).
Laat me voor de komende dagen tijdig weten wat je in de broodpot wil !
Ik denk er serieus aan om naar Gent te verhuizen!
Je huisarts leest mee, Danny boy. Maar als het om zelfgebakken rozijnenbrood gaat, wil ik het nog door de vingers zien. Tenminste als ik zelf de gelegenheid zou kunnen krijgen om er eens van mee te genieten. Steeds welkom in Knokke… ook zonder gebak natuurlijk, maar liever met.
Doc Pierre
Dear Doc Pierre,
Misschien kunnen we een groepsconsultatie voor controle op cholesterol voorzien voor al mijn trouwe klanten? Wat mij betreft mogen de resultaten natuurlijk licht in de positieve zin aangepast worden, om het clientèle niet al te veel te laten schrikken 🙂
Hoe dan ook, bij mijn volgend bezoek aan mijn huisarts voorzie ik per definitie krentenbrood…