Als het ’s avonds rijst in huis, is het rustig. Het getal Pi is te eindig om uit te drukken hoe graag ik de laatste weken na het werk naar mijn bakkersoven trek – pourvue que ça dure. Zeker na làstige dagen, met làstige klanten die altijd opnieuw gelijk moeten hebben. In het begin van de werkweek is iedereen kregelig omdat het weekend voorbij is, of is dat maar een indruk?
Daarom bakkersgewijs een tandje bijgestoken – ook al door de aanmoediging van uit diverse hoeken van het land, waaronder de kuststreek en voor het éérst zelfs een onbekende mevrouw die dit blogje gevonden heeft en prompt is gaan volgen. Welcome to join the club! En de lokale vrienden van bij het prille begin natuurlijk.
De sandwiches en de brioche staan voorlopig nog op de wachtlijst, ook al omdat er wat voorraad moet voorzien worden voor de vaste afnemers. Vanavond dus een behoorlijk geslaagd deeg “gedraaid”, verrijkt met een stevige schep muesli. Zo blijven we op de gezonde toer.
Spelt-volkoren Muesli
Recept
- 100 gr zelfrijzende tarwebloem
- 250 gr spelt-volkoren (Borsa)
- 250 gr witte Grano Tenero Tipo 0
- 150 gr muesli
- 22 gr verse, voorbereide gist
- 1 KL basterdsuiker
- 2 KL zuiver cacaopoeder
- 13 gr zeezout
- 50 gr Ghee
- 300 ml lauw water
- 1 opgeklopt ei
- Bouw het deeg op de gekende manier op en kneed gedurende 12 minuten op lage stand.
- Muesli bijvoegen van bij het begin van het kneden
- 20 minuten laten rusten op een bebloemd werkvlak
- 30 minuten rijzen onder de 30 graden
- Het deeg platslaan, in twee gelijke parten verdelen en stevig opbollen
- Schikken in de bakvormen, bestrooien met bloem
- 15 minuten rusten
- 90 minuten rijzen onder de 30 graden
- Snij de rug van het deeg in met een deegmesje
- Gedurende 45 minuten afbakken in een oven van 200 graden
Deeg insnijden
Een naar mijn gevoel (en weliswaar beperkte ervaring, wegens nogal riskant) bijzonder moeilijke techniek. Het lijkt simpel, maar dat is het hoegenaamd niet.
Met een gewoon – zelfs scherp – mes, lukt het zelden. Gebruik een speciaal, licht gebogen insnijsmesje, verkrijgbaar in de betere speciaalzaak. Bij Bianco of Ria, bijvoorbeeld, baking women pure sang.
De Fransen – kan het ook anders – hebben er zelfs zeer elegante benamingen voor, voor deze “coupes”. De Engelsen hebben het over “oven spring”, dat is het moment waarop het gerezen brood de hete oven ingaat, de allerlaatste rijsfase dus, en door temperatuur en stoom finaal gaat zwellen.
Allemaal heel mooi, als het lukt. Want het kan verdamd nogal tegenvallen. Een prima rijs vanavond, maar die “oven spring”, neen, dat nét niet. Volgende keer beter, daar gaan we voor!
Related articles
- Potato and Rosemary Bread (degoddelijkehuisman.wordpress.com)
Gisteren het heerlijke notenbrood op gepeuzeld en deze morgen het krentenbroodje geroosterd met een laagje goeie boter… en morgen weer doodgewoon brood van ons lokaal bakkertje. Wachten dus tot de kustronde komt, tegen dan heb je de “ovenspring” perfect onder knie! Spannend.
Gezien die van Brussel toch maar in ons zakken zitten zijn we gisteren met ruilhandel begonnen! 1 spelt volkoren brood met muesli in ruil voor het weghalen van enkele lege paletten (deze zijn dan nog bruikbaar voor de houtkachel) . Bedankt Danny voor het brood, gruwelijk lekker,( miquette,ook met goeie boter!!!,) en ook bedankt voor het hout, lekker warm in de houtkachel!
Inderdaad nog geen slecht idee, die ruilhandel. De volgende keer doen we dan één palet voor één brood Peter (door de inflatie hé!). Fijn dat het allemaal van pas komt, zeker nu men een hele harde winter voorspelt. Dus dat wordt véél stoken en véél bakken ook uiteraard… Wat natuurlijk ook kan: jij zorgt voor de warmte, ik voor het brood 🙂
Ja, Danny je bent goed op weg om een bakker 1ste klas te worden. Daarom – niet voor het klimaat uiteraard – spijt het ons geweldig dat we nu zo ver van jou zitten en niet eens kunnen proeven van enkele van jouw ingenieuze “baksels”.
Aangezien het Spaanse brood niet naar onze smaak is stellen we ons hier tevreden met de producten van een lokale Deutsche Backerei. Er zijn er meerdere in Calpe, want die Duitse inwijkelingen zijn ook niet gek en weten heel goed hoe lekker en smakelijk brood er moet uitzien.
Per afzonderlijke mail zenden we je nog een fotootje van vandaag toen we op uitstap waren in een bergstadje hier vlakbij en uiteraard aan jou moesten denken toen we die mooie vitrine van die panderia zagen.
Nog veel warme groeten en we volgen jouw blog verder met veel interesse.
Anita & Norbert
Fijn dat mijn blogje zelfs vanuit Spanje gevolgd en gesupporterd wordt! Zo te horen is er ginder nog plaats voor een goede bakker en vermits het klimaat er héél wat anders is dan hier bij ons, is het misschien nog een idee om met de KMix en de oven te verhuizen… 🙂
Tegen dat jullie terug naar België komen, zal de bakervaring weer wat uitgebreider zijn. Dus dan zorg ik voor een prima broodje als welkom 🙂